Gwatemala André Meléndez

Gwatemala André Meléndez
obróbkanaturalna
wysokość upraw1520 - 1710 m
region/plantacja San Pedro, Jalapa
odmianaPache, Catuai

Nasi klienci często dopytują o kawę, która "nie będzie kwaśna", a więc ziarna o niskiej kwasowości i dominujących czekoladowo - orzechowo - karmelowych nutach. Taką, która szczególnie sprawdzi się w ekspresach cieśnieniowych i kawiarkach. Oto nasza propozycja: Gwatemala André Meléndez.

Kawa ma dużą słodycz o miodowo-karmelowym charakterze, którą świetnie uzupełniają nuty owoców leśnych. 

Producentem jest André Meléndez, który kawą zajął się niedawno - dołączył do ojca, żeby mu pomóc i poprawić jakość arabiki, którą rodzina uprawia od ponad 20 lat. Z powodu niskich cen kawy ojciec był bliski sprzedaży swoich pól i chciał zająć się wyłącznie hodowlą bydła, ale Andre przekonał go, by zmienili profil produkcji i obróbki owoców i weszli na rynek kawy speciality.

Dziś uprawiają odmiany Bourbon, Catuaí i Caturra, na ich polach dorastają też młode krzewy Geishy i Pacamary. Zainwestowali też we własną stację obróbki, która daje im pełną kontrolę nad całą produkcją i pozwala eksperymentować. Owoce obrabiają metodami mytą, honey i naturalną – dwie ostatnie są znacznie mniej popularne w Gwatemali niż obróbka na mokro.

Owoce tej kawy były ręcznie zbierane i po przebraniu suszone na platformach do suszenia.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
42,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Gwatemala André Meléndez

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij