Salwador San Carlos

Salwador San Carlos
obróbkanaturalna/anaerobic
wysokość upraw1100 -1665 m
region/plantacja La Montanita, Morazán
odmianaYellow Icatu

Kawa jak lemoniada - buzująca i owocowa. Pełna czerwonych owoców, głównie czerwonych pomarańczy, potem czereśni, wśni i cytrusów. Słodka i pełna. 

Owoce przyjechały z kooperatywy San Carlos mieszczącej się w Morazán, w górach Cacahuatique we wschodniej części Salwadoru. Kooperatywa powstała dzięki reformie rolnej rządu Salwadoru w 1980 roku. Reforma umożliwiła indywidualnym rolnikom pozyskanie ziemi, która wcześniej była dla nich niedostępna.

Prawie 700-hektarowa działka należy do 126 rolniczych rodzin, które na niej mieszkają i które ją uprawiają. Podzielona na 25 odrębnych pól jest miejscem upraw arabiki Bourbon, Pacas i ostatnio Pacamary. Kooperatywa ma własną stację obróbki zlokalizowaną na wysokości 1400 metrów - to położenie jest idealne w kontekście suszenia kawy. Od północnego wschodu owiewają ją wiatry, które zapewniają stabilny mikroklimat.

Po zebraniu owoce są dostarczane do stacji obróbki, gdzie są przebierane i myte. Następnie umieszcza się je w specjalnych pojemnikach i zanurza w wodzie. Temperatura wody jest utrzymywana na stałym poziomie 22-28 stopni i owoce są w niej trzymane przez 120 godzin. Na koniec są one znów myte, a potem trafiają na platformy do suszenia - tu schną przez 10 - 14 dni.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
50,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Salwador San Carlos

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij