Jedna z naszych uubionychn odmian: Villa Sarchi, słynąca ze złożoności smaku. Tak jest i w tej kawie: smakuje jak wiśniowy likier z dodatkiem nut śliwkowych i winnych otoczony słodyczą melasy, daktyli i czekolady..
Kawa pochodzi z plantacji Las Lajas od Oskara Chacona, który jest bardzo znanym i uznanym producentem z kostarykańskiego regionu Central Valley. Las lajas jest położona na zboczach wulkanu Poas i należy do rodziny Oskara od trzech pokoleń.
Oskar z żoną Francisą uprawiają kawę wyłącznie metodami organicznymi. Ich farma - oprócz tego, że była pierwszą w Kostaryce certfikowaną farmą organiczną - zasłynęła z autorskich metod obróbki, dzięki którym udaje im się uzyskiwać wyjątkowe profile smakowe. "Perla negra" to właśnie nazwa sposobu obróbki kawy, który opracowała Francisa. Jest to obróbka naturalna, a więc taka, w której owoce - po zebraniu, przebraniu i umyciu - są suszone w całości na specjalnych platformach w pełnym słońcu. Po pewnym czasie są przenoszone pod zaciemnione płachty, które pod wpływem słońca nagrzewają leżące pod nimi owoce, które na koniec po prostu czernieją, a wewnątrz akumulują owocową słodycz, złożoność i charakterystyczne nuty sherry.
KAWA ZIARNISTA