Nasza propozycja do ekspresów i kawiarek. Słodka, gęsta, intensywna w smaku kawa, pełna przede wszystkim czekolady i orzeczów zbalansowanych nutami owoców leśnych.
Pochodzi z Fazenda Santa Hedwirges, na której uprawia się kawę od 90 lat. Na 2400 hektarów rosną odmiany Yellow Catuai, Red Catuai, Topázio, Arara, Rubi i Mundo Novo. Hugo i Cleo Brito - właściciele - dbają o najwyższą jakość upraw i obróbki z taką samą pasją z jaką podchodzą do dbałości o środowisko i o swoich pracowników. Utrzymują biodywersyfinację roślinności na swoich polach, sadzą drzewa charakterystyczne dla regionu, dbają o prawidłowe użycie środkó ochrony roślin i nawozów, 350 hektarów pozostawili naturalnej, dziniej roślinności. Założyli na farmie 4 oddzielne ośrodki produkcji oddzielając od siebie 4 działki, które różnią się mikroklimatem.
Owoce są tu zbierane mechanicznie i przebierane za pomocą sortowników optycznych. Potem trafiają do specjalnych urządzeń, w których są suszone (mówimy tu o dużych ilościach owoców, które bardzo trudno byłoby suszyć w tradycyjny sposób) aż do osiągnięcia określonego poziomu wilgotności. Potem wiśnie "odpoczywają" przez 30 dni, na koniec usuwa się z nich suchą skórkę i miąższ, pakuje i wysyła na sprzedaż.
KAWA ZIARNISTA
Tę kawę wypalamy tylko do ekspresów i kawiarek. Brazylię pod przelew znajdziesz TU