Świeżo palona kawa

W Good Coffee kupicie tylko kawy speciality świeżo wypalane na zamówienie.

Nie bez powodu miłośnicy kawy mówią, że różnica między świeżo paloną kawą a tą kupioną w supermarkecie czy delikatesach, jest taka, jak między świeżymi warzywami a tymi z mrożonki. Nie ma w tym przesady i łatwo się o tym przekonać - wystarczy powąchać kawę świeżo paloną i tę ze sklepu.

Kawa ziarnista osiąga pełnię aromatu kilka dni po wypaleniu, a przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymuje świeżość przez około trzy tygodnie. Kawa zmielona traci smak i aromat najdalej po kilku godzinach. Kawy kupowane w sklepach są przechowywane - najpierw w magazynach, a potem na półkach - miesiącami. W związku z tym, nawet jeżeli kupujemy kawę w dobrym gatunku, jej smak ma niewiele wspólnego ze smakiem prawdziwej, świeżo palonej kawy. Dlatego w Good Coffee palimy kawę w bardzo małych ilościach, na zamówienie i od razu wysyłamy ja do klientów. Kupując naszą kawę macie Państwo pewność świeżości i gwarancję najlepszego smaku.

świeżo palona kawa od Good Coffee micro roasters

Dlaczego warto kupować kawę ziarnistą?

Ze względu na troskę o najwyższą jakość kawy w Good Coffee oferujemy wyłącznie kawę ziarnistą. Kawa kupowana w ziarnach i trzymana w szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymuje świeżość (zachowując odpowiedni smak i aromat) przez około trzy tygodnie. Kawa zmielona traci cały smak już po kilku godzinach (choć prawdziwi "kawowi fanatycy" twierdzą, że kawę należy zaparzyć najpóźniej minutę po zmieleniu). Młynek można kupić już za kilkadziesiąt złotych, a różnica w smaku kawy przygotowanej ze świeżo palonych i świeżo zmielonych ziaren jest ogromna.

Jak przechowywać kawę?

Kawę ziarnistą należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu - najlepiej tym, w którym została kupiona, w suchym, chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego. Jeśli planujemy dłuższy czas przechowywania - możemy ją umieścić (szczelnie zamkniętą) w zamrażalniku (nie w lodówce!), z dala od rzeczy o intensywnym zapachu, takich jak mięso czy ryby. Pół godziny przed mieleniem kawę należy wyjąć z zamrażalnika, tak by się ogrzała. Jeśli całość rozmrozimy, nie umieszczamy już ponownie w zamrażalniku, ale przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Jak mielić kawę?

By uzyskać najlepszy aromat i smak kawę należy zmielić tuż przed zaparzeniem. Młynki elektryczne można kupić już za kilkadziesiąt złotych - radzimy kupić choćby najtańszy. Stopień zmielenia kawy zależy od tego jak chcemy ją przygotować. Do ekspresu przelewowego kawę należy mielić średnio, do ciśnieniowego drobno, do zaparzanej po turecku jeszcze drobniej.

Więcej na naszym blogu o świeżo palonej kawie.           

Przejdź do sklepu

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij