Salwador la Dalia - NOWOŚĆ

Salwador la Dalia - NOWOŚĆ
obróbkaanaerobic (honey)
wysokość upraw1450 m
region/plantacja la Dalia, Ahuachapan
odmianaPacamara

Finca La Dalia z Salwadoru debiutuje w naszej palarni i jest to debiut niezwykle efektowny. Ziarna odmiany Pacamara potraktowane obrobką honey i fermentacją beztlenową zachwyciły nas nietypowym profilem i przestrzennym, wielopoziomowym smakiem. Pojawiające się jedna za drugą, kolejne owocowe nuty dają ogromną przyjemność picia tej kawy. Najmocniej czuć w niej słodkiego melona i miód, wyraźne sa też nuty czerwonych porzeczek i cytrusów, mocno odczywalne jest też kakao. Kawa ma potężny i wyjątkowo długi "gazowany", grejpfrutowy posmak.

Finca La Dalia należy do Jose Guillen'a, który kontynuuje ponad stuletni rodzinny kawowy biznes. Oprócz tej plantacji ma jeszcze 3: San Antonio, El Mercurio i Santa Teresa - wszystkie znajdują się w zachodniej części Salwadoru, w górach Apaneca Ilamatepec.

Kawy z obróbki anaerobic (honey) są od razu zebraniu i oczyszczeniu umieszczone i szczelnie zamknięte w specjalnych stalowych beczkach. Po 24-godzinnej fermentacji z owoców zdejmuje się skórkę i część miąższu i suszy jak typowe ziarna honey. Owoce są rozkładane na platformach do suszenia, gdzie regularnie obracane schną przez ok. 18 dni. 

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
47,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Salwador la Dalia - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij