Bardzo przyjemna kawa z Peru. W smaku dużo owoców tropikalnych: słodkich bananów, ananasa, pomarańczy, do tego nuty czereśni i deserowej czekolady plus grejpfrutowe akcenty.
Producent tych ziaren - Marcelino Chinguel - uprawia kawę już od bardzo dawna, od niemal 40 lat. Ale nie jest osobą, która stoi w miejscu. Chętnie podejmuje nowe wyzwania, lubi się uczyć. I ta kawa najlepiej to pokazuje. To odmiana Marshell, którą Marcelino niedawno zasadził na swej działce i w Wasze ręce trafia pierwszy zbiór z tych krzewów :-). Odmiana jest mutacją Bourbona, której nazwę Marshell - po swoim teściu (!) - dała Grimanés Morales Lizana po tym jak wygrała z ziarnami tej odmiany 2019 Cup of Excellence (COE) Peru, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kawowych na świecie.
Wracając do Marcelino: mieszka on wraz z rodziną na farmie La Lucuma. Zatrudniają jedynie ośmiu zbieraczy w sezonie, resztą zajmują się sami. Marcelino odpowiada za sprawy administracyjne i związane ze sprzedażą, jego żona zajmuje się obróbką, najstarszy syn nadzoruje zbiory, a najmłodszy odpowiada za jakość.
Te ziarenka po zebraniu były ręcznie przebrane i umyte, następnie odstały 16-24 godziny by w końcu trafić na platformy do suszenia. Tam spędziły około 30 dni.
KAWA ZIARNISTA