Etiopia Idido

Etiopia Idido
obróbkana mokro
wysokość upraw2100 m
region/plantacja Idido, Gedeo Zone
odmianaHeirloom

Klasyczna, pyszna kawa z obróbki mytej z Etiopii. W smaku wyczujecie brzoskwinie, sporo herbaty i czekolady a do tego nuty trawy cytrynowej i grejpfrutowa końcówka.

Ziarna pochodzą z okolic miejscowości Tulise w regionie Gedeb w Yirgacheffe. Rolnicy uprawiają tu arabikę na swoich polach, w ogrodach i na działkach położonych w naturalym lesie. Owoce po zebraniu są dostarczane do stacji obróbki w Tulise (położona na wysokości 2100 m), gdzie w specjalnych maszynach usuwa się z nich skórkę i miąższ, myje i przenosi na na platformy do suszenia. Tam ziarna schną przez ok. 2 tygodnie, podczas których są regularnie, starannie przewracane. W najgorętsze ziarna są przykrywane, tak, by nie straciły wilgotności.

Stacja obróbki w Tulise to niewielka firma - zatrudnia na stałe 10 osób i dodatkowo 30-40 pracowników sezonowych podczas zbiorów.

Ważne jest, że rolnicy, którzy uprawiali tę kawę dostali w tym roku najwyższe wynagrodzenie, jakie stacja kiedykolwiek płaciła. Wyniosło ono prawie 7,5 USD za kilogram, co oznacza, że w całym łańcuchu od rolnika do palarni to właśnie rolnik zarobił na 1 kg kawy najwięcej!

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
48,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Idido

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij