Od kilku lat próbujemy kaw z Peru, ale nie mieliśmy jeszcze żadnej u siebie. Ta jest pierwszą, która nas uwiodła swoim profilem smakowym i intensywnością. To kawa, która smakuje jak śliwki w czekoladzie, z dodatkiem dojrzalych jeżyn. Ze względu na specyficzny sposób obróbki (kawa jest macerowana) wypalamy ją wyłącznie pod metody alternatywne.
Ziarna pochodzą z 10-hektarowej działki, której właścicielem jest Elmer Tineo Mendoza. Jest pierwszą osobą w rodzinie, która zajęła się uprawą kawy, nie stoi więc za nim wieloletnia tradycja, wiedza i doświadczenie. Te ziarnia Catuai i Castillo są pierwszymi, jakie poddał obróbce naturalnej, w dodatku trochę z konieczności. Kawowce rosną u niego na średniej wysokości (1600 m) a więc, żeby podnieść jakość i uzyskać ciekawy, intensywny profil smakowy zdecydował na nietypową jak na Peru obróbkę naturalną.
Efekt jest doskonały, dużo owoców i słodyczy, długi, intensywny posmak.
KAWA ZIARNISTA