To nie my wymyśliliśmy tę nazwę! To Deiro Garcia, rolnik z regionu Huila, który jest wielkim fanem Harry'ego Pottera tak nazwał pole, na którym rosła m.in. nasza kawa :-) Ziarna smakują jak wiśnie w syropie z dodatkiem cytrusów, a do tego spora porcja czekolady. Jest intensywnie, słodko, harmonijnie.
Deiro Garcia jest uznawany za jednego z najbardziej innowacyjnych producentów w Huila. Deiro jest zwariowany nie tylko na punkcie Harry;'ego Pottera, ale też sposobów obóbki kawy i fermentacji. Podjął nawet 3-letnie studia z mikrobiologii, żeby lepiej zrozumieć rolę mikroorganizmów w fermentacji i ich wpływu na cały proces.
Owoce tej kawy pozebraniu trafiły do 200-litrowych zbiorników z regulowanym ciśnieniem, które w trakcie 5 dni fermentowania osiągało bardzo wysokie wartości. Według Deiro właśnie to ciśnienie sprawia, że kawa uzyskuje charakterystczny sytrusowy smak. Po fermentacji owoce były suszone i na końcu usunięto z nich suchą skórkę i miąższ.
Ostatnia ciekawa rzecz na temat tej kawy to jej odmiana: Primitive Bourbon. To dzika mutacja odmiany Bourbon, nieczęsto spotykana.
KAWA ZIARNISTA
Uwaga, ze względu na specyfikę tych ziaren wypalamy je tylko jasno, pod metody przelewowe.