Kolejna kawa stanowiąca dowód na to, że Indonezja ma niebywały potencjał jeśli chodzi o produkcję kawy wysokiej jakości. Ziarna od kooperatywy Rukun Saudara to w smaku mieszanka owoców: malin, śliwek i winogron, połączona z nutami herbacianymi. Rześka i soczysta. Idealna do saczenia w letnie dni i nie tylko
Kooperatywa Kerinci Rukun Saudara powstała 10 lat temu za sprawą Abdula Aziza Thohari, ktróry w ten sposób chciał na poważnie zająć się uprawą kawy, która była jego pasją. Na początku sprzedawał ziarna jakości komercyjnej, ale dość szybko przestawił się na produkcję kawy speciality. Zainwestował w stację obróbki i miejsca do suszenia owoców i ziaren.
Dziś do Kerinci Rukun Saudara należy 50 rolników. Ich pola leżą u stóp Mount Kerinci - jednego z wulkanów w Pacyficznym Pierścieniu Ognia. Wulkaniczna ziemia to ziemia żyzna, dająca niesamowity wigor rosnącym na niej roślinom. Krzewy arabiki zajmują tu w sumie ok. 30 hektarów.
Nasza kawa była obrabiana w sposób naturalny z udziałem kontrolowanej fermentacji. Owoce po zebraniu i przebraniu zamknięto w szczelnych zbiornikach na 24 godziny. Potem rozłożono je na platformach do suszenia. Tradycyjnie podczas suszenia owoce wymagają częstego przewracania, tak by proces przebiegał równomiernie. Na koniec usuwa się z nich skórkę i suchy miąższ, leżakuje i na koniec pakuje w worki, w kórych kawa trafia do nas.
KAWA ZIARNISTA