Sumatra Rukun Saudara - NOWOŚĆ

Sumatra Rukun Saudara - NOWOŚĆ
obróbkanaturalna/anaerobic
wysokość upraw1400 - 1700 m
region/plantacja Bengkolan Dua, Kerinci
odmiana Andungsari, Sigararutang

Kolejna kawa stanowiąca dowód na to, że Indonezja ma niebywały potencjał jeśli chodzi o produkcję kawy wysokiej jakości. Ziarna od kooperatywy Rukun Saudara to mieszanka owoców: malin, śliwek i winogron, połączona z nutami herbacianymi i charakterystyczną dla kaw z Sumatry, bardzo delikatną ziemistością. Bardzo przyjemna "pijalna" kawa.

Kooperatywa Kerinci Rukun Saudara powstała 10 lat temu za sprawą Abdula Aziza Thohari, ktróry w ten sposób chciał na poważnie zająć się uprawą kawy, która była jego pasją. Na początku sprzedawał ziarna jakości komercyjnej, ale dość szybko przestawił się na produkcję kawy speciality. Zainwestował w stację obróbki i miejsca do suszenia owoców i ziaren.

​Dziś do Kerinci Rukun Saudara należy 50 rolników. Ich pola leżą u stóp Mount Kerinci - jednego z wulkanów w Pacyficznym Pierścieniu Ognia. Wulkaniczna ziemia to ziemia żyzna, dająca niesamowity wigor rosnącym na niej roślinom. Krzewy arabiki zajmują tu w sumie ok. 30 hektarów.

Nasza kawa była obrabiana w sposób naturalny z udziałem kontrolowanej fermentacji. Owoce po zebraniu i przebraniu zamknięto w szczelnych zbiornikach na 24 godziny. Potem rozłożono je na platformach do suszenia. Tradycyjnie podczas suszenia owoce wymagają częstego przewracania, tak by proces przebiegał równomiernie. Na koniec usuwa się z nich skórkę i suchy miąższ, leżakuje i na koniec pakuje w worki, w kórych kawa trafia do nas.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
53,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Sumatra Rukun Saudara - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij