Klasyczny "natural" z Etiopii, czyli kawa pełna owoców - tutaj tropikalnych i leśnych - i słodyczy, o intensywnym, złożonym smaku. Wyczujecie w niej poziomki i jagody, mango i melona, brzoskwinie i czekoladę. Super przyjemne ziarna do zaparzania przelewowo i w ekspresach i kawiarkach.
To nasza pierwsza etiopska kawa z dystryktu Arbegona w regionie Sidama. Arbegona jest położona bardzo wysoko, ok. 2200 metrów nad poziomem morza, i jest jednym z najwyżej położonych rejonów, w jakich uprawia się w Etiopii kawę.
Owocde pochodzą jak zwykle z niewielkich upraw od miejscowych rolników, którzy arabikę traktują jako tzw. "cash crop", czyli źródło dochodu. Uprawiają ją na swoich polach i ogródkach obok trzciny cukrowej, bananów, przypraw czy warzyw, z których część także sprzedają - to jeden z niewielu sposobów na to by w tej okolicy zarobić pieniądze. Na jednym ze zdjęć widać zresztą z lotu ptaka przykładowe pole z trzciną cukrową, bananami i arabiką.
Owoce od okolicznych rolników trafiają do stacji obróbki we wsi Arbegona. Owoce dostarczone tu danego dnia są łączone w jeden zbiór i razem poddawane obróbce - na tę konkretną kawę złożyły się wiśnie od 391 rolników. Owocde są oczywiście najpierw przebierane i myte. Potem pracownicy stacji przenoszą je na platformy do suszenia. Tam wiśnie schną przez ok. 2 tygodnie. Przez cały ten czas są co pół godziny obracane ręcznie, żeby proces suszenia przebiegał równomiernie.
KAWA ZIARNISTA