W tej kawie polubiliśmy pomarańczowo-waniliowy smak na bazie melasowej słodyczy i dużej ilości czekolady. Jest pełna, z dobrym body i długim posmakiem, bardzo uniwersalna, ale szczególnie możemy ją polecić do zaparzania metodami przelewowymi.
Cieszymy się, że znów możemy mieć u siebie kawę od Darieli Mancia, która uprawia arabikę razem z mężem. Oboje odziedziczyli działki z krzewami kawowca - w sumie niecałe 2 hektary. Na razie to za mało, by się z tego utrzymać, szczególnie, że mają malutką córeczkę. Dlatego oboje mają inne prace, a na polach pracują w weekendy, wieczorami i w nocy, w każdym wolnym czasie. Na szczęście mogą liczyć na pomoc rodziców i rodzeństwa.
Najważniejsze wg. Darieli to jak największa staranność podczas zbiorów i obróbki. Wysoką jakość kawy stara się uzyskać dzięki starannemu obracaniu owoców podczas suszenia i odpowiednio długiemu suszeniu, ważny jest też dobór najlepszej metody obróbki dla danej odmiany, kontrola poziomu wilgoci i temperatury, uczenie się na błędach.
Nasze ziarna odmiany Parainema były obrabiane metodą naturalną, która zawsze oznacza dużo ręcznej, mozolnej pracy. Po zebraniu owoce są przebierane i myte, odrzuca się te niedojrzałe, uszkodzone czy nadgryzione przez owady. Potem całe wiśnie przenosi się na platformy do suszenia i tu odbywa się najbardziej pracochłonna, kluczowa część, bo trzeba je starannie i często (czasem co kilkadziesiąt minut) obracać, by równomiernie schły. Trwa to - w zależności od pogody - od 20 do 30 dni. Nie można przy tym, dopuścić do przesuszenia owoców ani do tego, by pozostały zbyt wilgotne - od tego będzie zależeć ich jakość, smak i aromat. Na koniec z owoców usuwa się wyschnięt miąższ i skorkę, ziarna jeszcze potem leżakują w magazynie zanim ostatecznie zostaną spakowane do specjalnych worków i trafią do kontenerów.
Na swoich działkach Roy i Dariela uprawiają odmiany Pacas, Obatá i Parainema. Między krzewami arabiki, obok sosen i innych dziko rosnących drzew posadzili mango, banany i platany, które dają kawie cień, a farma ma certyfikaty Fair Trade, Organic oraz Rain Forest Alliance.
Tu możecie zobaczyć krótki film z farmy Darieli i Roy'a:
KAWA ZIARNISTA