Honduras Dariela Mancia

Honduras Dariela Mancia
obróbkanaturalna
wysokość upraw1200 - 1250 m
region/plantacja El Mandarino, Mercedes
odmianaParainema

W tej kawie polubiliśmy pomarańczowo-waniliowy smak na bazie melasowej słodyczy i dużej ilości czekolady. Jest pełna, z dobrym body i długim posmakiem, bardzo uniwersalna, ale szczególnie możemy ją polecić do zaparzania metodami przelewowymi.

Cieszymy się, że znów możemy mieć u siebie kawę od Darieli Mancia, która uprawia arabikę razem z mężem. Oboje odziedziczyli działki z krzewami kawowca - w sumie niecałe 2 hektary. Na razie to za mało, by się z tego utrzymać, szczególnie, że mają malutką córeczkę. Dlatego oboje mają inne prace, a na polach pracują w weekendy, wieczorami i w nocy, w każdym wolnym czasie. Na szczęście mogą liczyć na pomoc rodziców i rodzeństwa.

Najważniejsze wg. Darieli to jak największa staranność podczas zbiorów i obróbki. Wysoką jakość kawy stara się uzyskać dzięki starannemu obracaniu owoców podczas suszenia i odpowiednio długiemu suszeniu, ważny jest też dobór najlepszej metody obróbki dla danej odmiany, kontrola poziomu wilgoci i temperatury, uczenie się na błędach.

Nasze ziarna odmiany Parainema były obrabiane metodą naturalną, która zawsze oznacza dużo ręcznej, mozolnej pracy. Po zebraniu owoce są przebierane i myte, odrzuca się te niedojrzałe, uszkodzone czy nadgryzione przez owady. Potem całe wiśnie przenosi się na platformy do suszenia i tu odbywa się najbardziej pracochłonna, kluczowa część, bo trzeba je starannie i często (czasem co kilkadziesiąt minut) obracać, by równomiernie schły. Trwa to - w zależności od pogody - od 20 do 30 dni. Nie można przy tym, dopuścić do przesuszenia owoców ani do tego, by pozostały zbyt wilgotne - od tego będzie zależeć ich jakość, smak i aromat. Na koniec z owoców usuwa się wyschnięt miąższ i skorkę, ziarna jeszcze potem leżakują w magazynie zanim ostatecznie zostaną spakowane do specjalnych worków i trafią do kontenerów.

Na swoich działkach Roy i Dariela uprawiają odmiany Pacas, Obatá i Parainema. Między krzewami arabiki, obok sosen i innych dziko rosnących drzew posadzili mango, banany i platany, które dają kawie cień, a farma ma certyfikaty Fair Trade, Organic oraz Rain Forest Alliance.

Tu możecie zobaczyć krótki film z farmy Darieli i Roy'a:

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
51,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Honduras Dariela Mancia

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij