Bardzo przyjemna kawa z serca kawowego regionu Tarrazu w Kostaryce. W smaku słodycz i nuty gruszki zrównoważone tropikalnym mango i rześkim grejpfrutem, do tego spora porcja deserowej czekolady.
Tío Juan Micromill to rodzinna stacja obróbki, którą w 2015 roku założył Juan Rafael Montero Gamboa. To jeden z tych producentów, którzy zdecydowali się przejść z komercyjnych upraw na jakościowe. Stacja obróbki była mu potrzebna, żeby móc w 100 procentach kontrolować całą produkcję arabiki - od upraw na rodzinnej farmie Monteroga – Casas de Abajo, po obróbkę we własnej stacji.
Juan Rafael jest rolnikiem i zajmuje się kawą od ponad 50 lat i od zawsze w swej pracy podchodził z ogromnym szacunkiem do natury. Kieruje się zasadą, że każdy żyjący organizm jest ważną częścią ekosystemu, dlatego należy o ten ekosystem dbać, bo bez tego niemożliwe będą żadne uprawy. Tą zasadą kieruje się na codzień pracując w polu, dbając o krzewy i glebę. Do użyźniania gleby używa nawozów własnej roboty. 'Bioles" - bo tak je nazywa - są nawozami produkowanymi z liści poddawanych fermentacji. Juan Rafael nie używa też żadnych herbicydów, a chwasty usuwa ręcznie.
Nasza kawa - owoce odmiany Catuai - po zebraniu była przebrana i umyta. Następnie owoce przeniesiono na platformy do suszenia, gdzie schły w pełnym słońcu prze 4 tygodnie. Gdy owoce osiągnęły docelowy poziom wilgotności zostały spakowane i przeniesione do magazyny, gdzie leżakowały. Końcówka obróbki, a więc usunięcie wyschniętej skórki i miąższu odbyły się w sąsiadującej stacji, gdzie ziarna starannie segregowano pod kątem rozmiaru, koloru, gęstości i wilgotności, a następnie spakowano i przygotowano do morskiej drogi do Europy.
KAWA ZIARNISTA