Gęsta, słodka kawa z bazą w postaci mlecznej czekolady i nutami owoców leśnych i tropikalnych - głównie guawy. Mimo, że jest dość delikatna, wypalamy ją zarówno pod przelew jak i do zaparzania w ekspresie i kawiarkach.
Supriyanto to imię producenta tej kawy. Iyan (tak brzmi to imię w zdrobnieniu) uprawia arabikę na zboczach góry Suket w wulkanicznym łańcuchu Ijen. Jego farma to niewielka działka o powierzchni 8 hektarów, na której rosną odmiany Laurina i Orange Bourbon.
Orange Bourbon to dość rzadka odmiana charakteryzująca się - jakżeby inaczej - pomarańczowym, jaskrawym kolorem wiśni. Jest ona mutacją Bourbona, który pochodzi z wyspy Réunion (zresztą zwanej dawniej Bourbon).
Nasza kawa po zebraniu była fermentowana w specjalnych zbiornikach przez 120 godzin bez żadnych dodatków, a potem poddana obróbce naturalnej. To znaczy, że wiśnie po wyjęciu ze zbiorników przeniesiono na platformy do suszenia, gdzie regularnie i starannie obracane schły przez ok. 30 dni.
KAWA ZIARNISTA