Kostaryka Aquiares Mariana - NOWOŚĆ

Kostaryka Aquiares Mariana - NOWOŚĆ
obróbkared honey
wysokość upraw1200 m n.p.m.
region/plantacja Aquiares, Turrialba
odmianaMariana

Mariana to odmiana bardzo rzadko spotykana. Jest hybrydą odmiany F1 bliską genetycznie etiopskiemu Heirloomowi. Polowaliśmy na nią już od jakiegoś czasu i w tym roku się udało, głównie dzięki znajomości z producentem - Diego Robelo :-) Na pewno kojarzycie to nazwisko, bo to nie piewrsza kawa od niego. 

To, co bardzo lubimy u kostarykańskich producentów to mnogość odmian i metod obróbki. White honey, yellow honey, red honey, black honey - chyba nigdzie indziej nie ma tyle "zabawy" z kawą. Mariana była odrabiana metodą red honey. A więc po zebraniu owoce pozbawiono skórki i niewielkiej warstwy miąższu, sporo zostawiając, tak by oblepiając ziarna wysychał razem z nimi na słońcu. Efektem obróbki jest słodki, owocowy smak pełen czerwonych owoców i pomarańczy z dodatkiem herbaty i wanilii. 

Diego Robelo produkuje kawę na farmie “Aquiares” - ta nazwa w języku rdzennego plemienia Huetar znaczy "ziemia między rzekami" i tak właśnie jest położona ta plantacja. Region, gdzie się znajduje był kiedyś domem ludu Huetar i do dziś zdarza się, że między krzewami arabiki ludzie znajdują pozostałości Huetar. Zresztą niespełna 5 kilometrów dalej mieści się Guayabo National Monument - chyba najważniejsze pozostałości prekolumbijskiego tajemniczego miasta w Kostaryce.

Ziemia, na której leży Aquiares jest wyjątkowa z wielu powodów, jednym z głównych jest to, że obfituje ona w czyste źródła, które m.in. zapewniają wodę pitną do kilku okolicznych osad i nawodnienie dla krzewów arabiki. Strumienie i rzeki płyną przez pola kawowców i każde z nich jest chronione zalesioną strefą. Pola plantacji Aquiares przecięte są w kilku miejscach także naturalnymi korytarzami, które łączą wielkie chronione lasy leżące w dolinach rzek. Zapewniają one zdrowe środowisko dla lokalnej fauny i flory i minimalizują wpływ farmy na środowisko.

Aquiares była jedną z pierwszych plantacji kawy w Kostaryce. Dziś jest jedną z największych i najbardziej znanych - zajmuje blisko 1000 hektarów ziemi od 50 lat należy do trzech rodzin, w tym rodziny Robelo.

Diego Robelo, obecny szef plantacji dorastał na tej farmie i wszystkiego nauczył sie od ojca. Farmę przejął po skończeniu studiów MBA na prestiżowym Cornell University i jest głównym motorem napędowym w Aquiares. To on stoi za wieloma innowacjami, z których farma jest znana. Mówimy m.in. o innowacjach związanych z obróbką owoców czy tworzeniem nowych odmian arabiki we współpracy z World Coffee Research i Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE).

Bardzo ciekawe jest to, że Aquiares jest plantacją, która pochłania więcej dwutlenku węgla niż go produkuje. Dwadzieścia lat temu zaczęto tam przywracać naturalny drzewostan i do dziś nasadzono wiele drzew. Diego chciał zrozumieć jaki farma ma wpływ na środowisko i po specjalnym audycie odkrył, że w Aquiares emitowanych jest 1,042 ton dwutlenku węgla (przez urządzenia, paliwo, nawozy i energię obsługującą farmę). Okazało się też, że aż 3790 ton CO2 farma zatrzymuje i wszystkie działania zmierzają do tego, żeby pochłaniać tego gazu jeszcze więcej. Ale zalesianie i dbałość o środowisko oprócz negatywnego śladu węglowego przyniosły bioróżnorodności na farmie. Badanie z początku wieku pokazywało, że na plantacji żyło wówczas 30 gatunków ptaków. Niemal dwadzieścia lat później tych gatunków było już ponad 140!

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
56,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kostaryka Aquiares Mariana - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij