Kolumbia Anibal Diaz

Kolumbia Anibal Diaz
obróbkamyta/therml shock/fermentowana
wysokość upraw1800 - 2000 m n.p.m.
region/plantacja Los Nogales, Huila
odmianaTabi

Bardzo słodka, aksamitna kawa z nutami cytrusów zrównoważona wanilią. Ma długi, przyjemny miodowy posmak. Ziarna odmiany Tabi przyjechały do nas z farmy Los Nogales. 

Znajdująca się w stanie Huila farma należy do rodziny Hernandez (mieliśmy już u siebie kawy od rodzeństwa Hernandez: Oscara i Angie), a Anibal Diaz jest tu bardzo ważną osobą: nadzoruje jakość upraw i produkcji jako Head of Coffee. Anibal prowadzi badania nad procesami fermentacji i odpowiada za ocenę ich jakości. Wpólnie z Oscarem wyciągają wnioski z testów i eksperymentów i decydują o tym, które metody podnoszą jakość kawy i które warto wprowadzić na farmie. Warto też dodać, że eksperymenty i innowacje dotyczą nie tylko fermentacji ale też calej produkcji: obróbki, suszenia czy transportu.

Jeśli chodzi o produkcję, to jednym z jej naważniejszych elementów są zbieracze - bez uważnie zebranych najlepszych owoców nigdy nie będzie dobrej kawy. 30 zbieraczy ze wsi El Diamante i okolic pracuje dla Los Nogales. Dzięki temu, że kawy speciality od Oskara, Angie i Anibala osiągają wysokie ceny, ich zbieracze zarabiają dużo więcej niż ci pracujący na uprawach komercyjnych. Korzysta z tego 30 rodzin w okolicy, co jest naprawdę ważne dla miejscowej społeczności.

Na pewno macie świadomość, że poza naszą europejską bańką życie ludzi wygląda inaczej i w przypadku wielu kręci się wokół bardzo podstawowych potrzeb. Warto mieć świadomość, że kupując kawę speciality realnie polepszacie życie nie kilkorgu bogatym bogaczom, ale właśnie takim ludziom - rolnikom, zbieraczom, pracownikom stacji obróbki. Dzięki Wam ich życie się zmienia na lepsze. 

Wracając do naszej kawy: po zebraniu owoce są przebierane, myte i dezynfekowane w specjalnie przygotowanej wodzie - chodzi o to, by przed fermentacją pozbyć się niechcianych mikroorganizmów. Potem następuje tzw. thermal shock czyli naprzemienne zanurzanie owoców w gorącej i zmimnej wodzie - tutaj chodzi o uwolnienie glukozy z owoców i pasteryzację. Tak przygotowane owoce są mechanicznie pozbawiane owoców i skórki. Teraz kolej na fermentację: ziarna umieszczane są na 90 godzin w specjalnych zbiornikach, do których dodawany jest zaczyn z dedykowanymi bakteriami i sok wyciśnięty z miąższu, który został usunięty z owoców. Następnie ziarna są przenoszone na platformy do suszenia, gdzie wystawione na działnie słońca schną przez ok. 2 tygodnie. A na koniec niespodzianka: wysuszone ziarna przed spakowaniem do worków są leżakowane w beczkach po .... piwie. Nie ma tu już żadnej fermentacji, ale producenci twierdzą, że dodaje to kawie dodatkowego aromatu. 

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
65,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kolumbia Anibal Diaz

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij