Kolumbia Wilber Gomez - NOWOŚĆ

Kolumbia Wilber Gomez - NOWOŚĆ
obróbkamyta
wysokość upraw1750-2100 m
region/plantacja Saladoblanco, Huila
odmianaPacamara

Bardzo przyjemna kawa z obróbki mytej, jedna z tych, na które długo czekaliśmy. W czasach eksperymentowania, pogoni za "odjechanymi" smakami, kaw fermentowanych z owocami, ta Pacamara od Wilbera Gomeza jest jak tchnienie świeżości. Jest czysta, owocowa, soczysta i słodka. W smaku owoce tropikalne, przede wszystkim ananas, do tego truskawki i poziomki. A wszystko otoczone słodyczą rodzynek i zakończone grejpfrutowym posmakiem. 

Wilber Gomez uprawia arabikę w regionie Saladoblanco, w Kolumbijskiej Huila. Jego pola są położone między 1750 a 2100 metrów n. p. m. Na takiej wysokości nie ma tropikalnych temperatur, dziękim czemu owoce kawowca dojrzewają odpowiednio długo by wykształcić bogaty, złożony, rozbudowany smak.

Owoce są zbierane ręcznie, a po zebraniu są myte i sortowane, a nastepnie trafiają do specjalnej maszyny - cos jakby wielkiej drylownicy - która usuwa z nich skórkę i miąższ. W odróżnieniu od drylowania wiśni w Polsce, drylowanie wiśni kawowca w Kolumbi polega na tym, że tym, co nas interesuje jest ziarenko, a odpadem jest miąższ.

Tak wyczyszczone ziarenka są potem jeszcze fermentowane w specjanych zbiornikach przez 48 godzin po czym są przenoszone na platformy do suszenia. Schną w pełnym słońcu do momentu uzyskania 11% wilgotności. Potem ziarna leżakują w workach, by się ustabilizować a na koniec są jeszcze sortowane i pakowane do docelowych, specjalnych worków i wysyłane do zamorskich krajów, takich jak nasz :-)

KAWA ZIARNISTA
 

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
59,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kolumbia Wilber Gomez - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij