Ta kawa ujęła nas swoją harmonią, złożonością i sporą - jak na Geishę - intensywnością smaku. Polubiliśmy ten smak bezy z owocami, zarówno tropikalnymi, jak i naszymi, leśymi, wysoką słodycz i długą końcówkę z limonkowym akcentem.
Producentami naszej Geishy są Fernando Bocanegra i Pedro Lugo, którzy porzucili karierę szefów kuchni by zająć się kawą. Farmę El Oasis założyli z myślą by uprawiać tam właśnie tę odmianę. Specjalnie sprowadzili nasiona Panama Geisha, typu, który jest uprawiany od lat 60-tych biegłego wieku w Panamie, i który różni się genetycznie od innych Geish. Uważa się też, że charakteryzuje się wyjątkowo wysoką jakością, co oczywiśie ma odbicie w cenach.
Fernando i Pedro włożyli bardzo dużo wysiłku w to, by zająć się swoją Geishą w odpowiedni sposób, by wydobyć z niej to, co najlepsze. Mówimy o dbaniu o krzewy, nawożeniu, przycinaniu, sadzeniu drzew dających cień ale też o starannym zbieraniu i metodycznie, precyzyjnie prowadzonej obróbce.
Obaj w swój projekt zaangażowali rodziny. Pedro z najstarszym synem na codzień pracuje na polu, a Fernando ze średnią córką odpowiadają za kontrolę jakości i sprzedaż. Z tego co wiemy, tworzą bardzo zgrany, zaangażowany, pełen pasji zespół :-)
KAWA ZIARNISTA