Sumatra Team Pegasing

Sumatra Team Pegasing
obróbkanaturalna (carbonic maceration)
wysokość upraw1300 - 1500 m
region/plantacja Panta Musara, Pegasing, Aceh Tengah
odmianaTim Tim

Ach, z jaką niecierpliwością czekaliśmy na tę kawę! Odkąd jak burza przemknęłą przez naszą palarnię pierwsza kawa z Team Pegasing z Sumatry, liczyliśmy miesiące do czasu, kiedy znów będziemy mogli spróbować ziaren od Hendry. Oto i są!

Owocowy napar przyniesie smak pomarańczy, soczystego, słodkiego melona i dojrzałego mango oraz mnóstwo intensywnej czekolady. Jest słodycz, wysoka gęstość, owoce, harmonia, złożoność - wszystko co w kawie lubimy. Jest też odrobina ziemistości charakterystycznej dla ziaren z Indonezji. Dzięki niej ta kawa niczego nie udaje i mimo eksperymentalnej obróbki zachowuje swój sumatrzański charakter - a to naprawdę świadczy o mistrzostwie.

Farma i stacja obróbki Team Pegasing należy do Hendry, który przejął kawowy biznes od ojca w 2010 roku. Kawa stała się jego pasją. Zamiast pójść w ślady okolicznych farmerów i tradycyjnie obrabiać ziarna, zaczął się uczyć i zdobywać wiedzę na temat upraw i sposobów obróbki, w ślad za tym szybko poszły pierwsze próby. Dziś Team Pegasing to stacja słynąca z jakości, stosująca 8-10 różnych metod obróbki, wypuszczająca w świat ok. 40 ton ziaren rocznie (z czego większość trafia do palarni na Jawie, głównie w Dżakarcie). Kawa pochodzi od 70 okolicznych rolników, którzy dostarczają do stacji dojrzałe owoce zebrane z najwyższą starannością.

Ciekawe jest to, że Hendra ma szkółkę krzewów odmiany Abyssinia - rdzennej odmiany, która jako pierwsza została sprowadzona do Indonezji przez Holenderskich kolonizatorów. Stara się on rozpowszechniać tę odmianę wśród rolników, z którymi współpracuje i płaci im za nią więcej, jako, że krzewy te rodzą mniej owoców.

I jeszcze kilka słów o obróbce. Zebrane owoce umieszczono w specjalnych beczkach i wypełniono je dwutlenkiem węgla, który wyparł z beczek tlen. Owoce fermentowano przez ok. 70 godzin a po wyjęciu ze zbiorników umieszczono na platformach do suszenia, gdzie schły przez 25 dni. Oczywiście starannie i często je obracano, tak by suszenie przebiegało perfekcyjnie, a na koniec usunięto z nich wyschnięty miąższ. Zanim ziarna trafiły na sprzedaż były jeszcze dwukrotnie przesiewane i dwukrotnie przebierane ręcznie (!), tak by zapewnić jak najwyższą czystość i jakość.

O mistrzostwie procesu obróbki świaczy to, że wydobywa ona z owoców to, co najlepsze jednocześnie zachowując cechy tzw. terroir. Jej efektem jest owocowy profil kawy, złożoność, harmonia i słodycz i charakterystyczne dla Sumatry nuty czekoladowe i lekka ziemistość. Nie pojawiają się zbyt mocne akcenty alkoholowe czy balsamiczne, które w eksperymentalnie obrabianych kawach często "przykrywają" smak naparu.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
48,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Sumatra Team Pegasing

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij