Sumatra Alko Kerinci - NOWOŚĆ

Sumatra Alko Kerinci - NOWOŚĆ
obróbkanaturalna
wysokość upraw1600 m
region/plantacja Kayo Aro, West Sumatra
odmianaAndung Sari, Lini - S, Sigaran Utang

Sumatra zawsze była jednym z naszych ukochanych kawowych miejsc, które nigdy nie przestaje nas zachwycać i zaskakiwać. A ziarna z kooperatywy Alko to prawdziwy rarytas! Już po otwarciu torebki bucha z niej intensywny owocowo-czekoladowy zapach. Kawa jest bardzo owocowa, w smaku pojawiają się truskawki i maliny, jest słodycz melona i daktyli, a wszystko oblane likierem czekoladowym, który zostawia długi, intensywny posmak. Fantastyczna w przelewie (warto spróbować dłuższej ekstrakcji - do 3-3.30 min!) i w espresso.

Ziarna pochodzą z niewielkich przydomowych ogródków (0,25 – 2 ha) położonych u podnóży wulkanu Kerinci na skraju Narodowego Parku Kerinci w zachodniej części Sumatry. Rolnicy, którzy je uprawiają należą do kooperatywy Alko. Zrzesza ona 400 rolników w 17 okolicznych wsiach i prowadzi działalność przyjazną naturze. Rolnicy otrzymali od WWF fundusze, które mają im pomóc w zrównoważonych uprawach i chronić Park Narodowy Kerinci - dom zagrożonego wyginięciem tygrysa sumatrzańskiego.

Owoce tej kawy były dostarczone do stacji obróbki kooperatywy Alko. Tu zostały oczyszczone i przebrane a następnie suszono je na specjalnych platformach przez ok. 40 dni (!).

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
44,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Sumatra Alko Kerinci - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij