Salwador la Corriona

Salwador la Corriona
obróbkanaturalna
wysokość upraw1550 m
region/plantacja Finca Colombia
odmianaPacamara

Wspaniałe ziarna speciality z Salwadoru. Kawa jest bardzo słodka, ma smak owoców tropikalnych, głównie mango i papai. Do tego jest okraszona rumem i czekoladą. Jej posmak długo pozostaje w ustach. Świetna w przelewie, doskonała w espresso czy kawiarce.

Kawa dojrzewała na Finca Colombia, działce należącej do Rafaela Gerardo Caceresa, położonej w górzystym regionie Apaneca-Ilamtepec. Rafael na swoich polach uprawia odmiany Bourbon i Pacamara i stara się zachowywać tradycyjne sposoby uprawy i obróbki dbając wyjątkowo mocno o ich wysoką jakość. Jej potwierdzeniem mogą być choćby 2 nagrody w konkursie Cup of Excelence, które farma zdobyła w 2018 i 2019 roku. 

Na cenę tej kawy (jak i praktycznie wszystkich kaw speciality) składa się uczciwe wynagrodzenie farmera, ale też wiele 'benefitów" dla zbieraczy, które rodzina Caceres zapewnia: m.in. bezpłatna opieka medyczna, wsparcie w edukacji dla dzieci i godne wynagrodzenia przewyższające minimalne płace w regionie. Podajemy te informacje, bo warto pamiętać o tym, że kupując kawę speciality bierzecie udział w uczciwym handlu pozbawionym wyzysku.

Wracając do samej kawy: owoce zebrano ręcznie i po przebraniu suszono przez ok. 19 dni na specjalnych platformach. Potem owoce pozbawiono wyschniętego miąższu uzyskując te aromatyczne ziarenka.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
45,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Salwador la Corriona

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij