Rwanda Huye Mountain

Rwanda Huye Mountain
obróbkanaturalna
wysokość upraw1600 - 2300 m
region/plantacja Huye Mountain
odmianaRed Bourbon

Obrabiana metodą naturalną arabika speciality odmiany Red Bourbon z kultowej stacji obróbki Huye Mountain w południowej Rwandzie. Genialny owocowo-kwiatowy aromat za którym podąża wspaniały smak. Zaparzana metodami alternatywnymi kawa smakuje jak orzeźwiająca malinowo-wiśniowo-pomarańczowa lemoniada. Owocową rześkość świetnie dopełnia słodycz czekolady, która najmocniej ujawnia się w końcówce. W espresso jest równie pyszna - doskonale wam zastąpi mleczną czekoladę z owocowym nadzieniem, zamiast deseru. 

Stacja obróbki Huye Mountain została założona w 2011 roku przez Davida Rubanzangabo. Owoce do stacji dostarcza okolicznych 1330 rolników. Na przeciętnym poletku (0,25 ha) rośnie 200 kawowych krzewów, co po obróbce daje dwa worki kawy (120 kilogramów). Aby zachęcić rolników do podnoszenia jakości, David stosuje system motywacyjny. Najlepsi rolnicy otrzymują nie tylko wyższe zarobki, ale także "nagrody rzeczowe" jak kozy lub krowy. Inną formą premii jest łatwiejszy dostęp do pożyczek bankowych.             

Pierwsze ziarna suszone metodą naturalną pojawiły się w Rwandzie trzy lata temu. Wcześniej rząd dopuszczał jedynie obróbką mytą. Ponieważ obróbka naturalna z Rwandzie daje tak znakomite smakowe efekty z każdym rokiem pojawia się tych kaw coraz więcej.       

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
39,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Rwanda Huye Mountain

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij