Rwanda Gasharu - Kivu

Rwanda Gasharu - Kivu
obróbkanaturalna/anaerobic
wysokość upraw1600 m n.p.m.
region/plantacja Lake Kivu, West Nyamasheke
odmianaRed Bourbon

Nowa, kolejna, kawa od Valentina Kimenyi, właściciela Gasharu Coffee. W smaku napar ma nuty owoców tropikalnych: pomarańczy, mango, ananasa, kiwi z karmelem, ciemną melasą i czarną herbatą w tle. Jest syropowaty, słodki i intensywny.

Valentin zarządza dwiema stacjami obróbki w Western Province (to stąd pochodzi nasza kawa) i Southern Province. To jedyna firma w regionie należąca do lokalnych mieszkańców. Większość pracowników Gasharu to kobiety, a owoce pochodzą od okolicznych rolników.

Gasharu Coffee - głównie dzięki Valentinowi - znana jest z innowacji i wysokiej jakości. Produkuje się tu nie tylko kawy z obróbki mytej czy naturalnej, ale też obrabiane eksperymentalnie. W przypadku tej kawy owoce po zebraniu i przebraniu fermentowano przez 90 godzin, a potem suszono przez ponad 30 dni.

Kawa pojawiła się w rodzinie Valentina 43 lata temu, kiedy jego 17-letni wówczas ojciec kupił skrawek ziemi za pieniądze zarobione podczas trzyletniej służby u zamożnej rodziny w Kigali. Posadził na nim 380 krzewów arabiki. Dziś Gasharu Coffee to innowacyjny, prężnie rozwijający się rodzinny biznes, który przynosi dobrobyt lokalnej społeczności zatrudniając ponad 400 osób, głównie kobiet.

Warto dodać, że kawa ma tu idealne warunki do uprawy. Stacja obróbki Gasharu i pola, na których uprawia się arabikę są położone na brzegach jeziora Kivu, nieopodal parku Nyungwe. Nyungwe Forest National Park to jeden z największych i najlepiej zachowanych parków narodowych w Afryce Centralnej. Las Nyungwe słynie z bioróżnorodności i jest domem dla 25% afrykańskich ssaków naczelnych. I jest też błogosławieństwem dla upraw kawy, bo zapewnia warunki, które arabika uwielbia: dużą dawkę regularnych opadów. W połączeniu z wulkaniczną, żyzną ziemią i wysokością pól - warunki dla uprawy kawy są tu wspaniałe.

Nasze owoce były uprawiane na polach leżących w pobliżu jeziora Kivu, na wysokości 1600 m. nad poziomem morza. Po zebraniu rolnicy dostarczyli je do stacji obróbki Gasharu, gdzie przeszły wstępną selekcję i mycie. Potem trafiły na 90 godzin do specjalnych zbiorników, gdzie fermentowały, a na koniec suszono je przez ponad 30 dni na specjalnych platformach.

Ziarna ze względu na ich specyfikę wypalamy tylko pod metody przelewowe.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
52,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Rwanda Gasharu - Kivu

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij