Rwanda Cyesha - NOWOŚĆ

Rwanda Cyesha - NOWOŚĆ
obróbkanaturalna
wysokość upraw1550 - 1800 m
region/plantacja Cyesha, Nyamasheke
odmianaBourbon

Mamy dla Was bardzo przyjemną rwandyjską kawę znad jeziora Kivu. Smakowo wpisuje się w profil dominujący w tegorocznych kawach ze wschodniej Afryki: przede wszystkim czuć w niej czekoladę i kakao, a dopiero potem owoce. Tu też jest podobnie, Wasze kubki smakowe otuli przede wszystkim gęsta czekolada a przyjemnym dodatkiem do niej będą jeżyny i ciemne, dzikie winogrona z nutami cytrusów.

Kawa pochodzi od rolników żyjących w regionie Nyamasheke, nad jeziorem Kivu, nieopodal granicy z Kongo. Kooperatywa, jaką tworzy niemal 500 osób powstała w tym roku i nasze ziarna są pierwszymi obrabianymi naturalnie jakie wyszły spod ich rąk :-)

Położenie pól bardzo tu sprzyja uprawie kawy. Żyzna, wulkaniczna ziemia, bujna roślinność, wiatr wiejący od jeziora i cały lokalny mikroklimat sprawiają, że arabika przynosi dobre zbiory i dość łatwo jest suszyć owoce i ziarna. Zresztą czas suszenia jest dość długi, bo wynosi niemal 50 dni, w trakcie których owoce muszą być często i starannie obracane na platformach.

Widoki w Nyamasheke są absolutnie bajeczne. Zielone wzgórza, majestatyczne jezioro Kivu i bogata fauna i flora sprawiają, że jest to jedno z najciekawszych miejsc do odwiedzenia w Rwandzie. W pobliżu znajduje się Nyungwe National Forest słynący z zaieszkujących go szympansów. Blisko stąd do Kongo, gdzie żyją jedne z ostatnich goryli górskich.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
49,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Rwanda Cyesha - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij