Bardzo przyjemna, słodka, rześka kawa z Peru. Smak łączy delikatne, słodkie czereśnie i kwaskowate grejpfruty, a wszystko zbalansowane nutami trzcinowego cukru i kakao. Bezpretensjonalna kawa, którą przyjemnie się pije o dowolnej porze dnia.
Ziarna to połączenie zbiorów z sąsiadujących ze sobą pól należących do dwóch farmerów: Elmera Cruz Guerrero & Tomasa Bueno Medina, mieszkańców okolic miasta Las Naranjas (hiszp: "pomarańcze" :-)) położonego w regionie Cajamarca, w peruwiańskich Andach.
Zdumiewające jak odmienne są "kawowe" historie obu panów, mimo, że ich pola położone są tak blisko siebie. W odróżnieniu od większtości rolników w okolicy - którzy dorastali w rodzinach od lat uprawiających kawę - Elmer (widoczny na dwóch pierwszych zdjęciach, ten w jaśniejszej koszulce) zainteresował się arabiką dopiero w 2010 roku kiedy kupił swoją pierwszą działkę. Nazywała się El Bosque (hiszp: "las"), bo porastał ją wlaśnie dziki wysokogórski las. Dziś kawa pochodząca z tej działki uchodzi za jedną z najlepszych w lokalnym stowarzyszeniu producentów Alpes Andinos, a on za producenta, który gwarantuje stabilną, wysoką jakość.
Tomas Bueno (ten w ciemnej koszulce) to zupełnie inna historia. Pierwszą działkę - 1-hektarowe pole obsadzone odmianą Typica - kupił mając 15 (!!!) lat. I choć jego działka to niewielki kawałek ziemi w porównaniu z polami sąsiada, to Tomas poświęca się dopieszczaniu upraw i zbiorów poszukując jak najlepszego efektu.
Owoce tej kawy zbierano ręcznie, następnie ręcznie przebierano i mechanicznie usunięto z nich miąższ i skórkę. Urządzenie, które do tego służy większość rolników posiada na właśność. Tak oczyszczone ziarna trafiają do specjalnych zbiorników, gdzie fermentują przez 30-36 godzin. Potem trafianją na platformy do suszenia, gdzie często obracane schną przez 25-30 dni. Warto zwrócić uwagę jak dlugo tutaj trwa ten proces - w niżej położonych, gorętszych miejscach tyle czasu trwa suszenie całych owoców w obróbce naturalnej! Tu ze względu na klimat i położenie tak długiego czasu wymaga suszenie ziaren mytych.
KAWA ZIARNISTA