Papua Nowa Gwinea

Papua Nowa Gwinea
obróbkanaturalna
wysokość upraw1653 m
region/plantacja Arufa, Jiwaka Prowince
odmianaTypica, Bourbon

Jeśli szukacie kawy niezwykłej, nietypowej, unikalnej to świetnie trafiliście. Jest wiele powodów, dla których jest ona wyjątkowa. Przede wszystkim samo pochodzenie - bardzo rzadko trafiają się kawy z Papui Nowej Gwinei (to chyba najdalej położone od nas miejsce, z którego można dostać kawę - Papua leży na północ od Australii), jeszcze rzadziej kawy z tego kraju z obróbki naturalnej. No i nieczęsto trafiają się kawy tak złożone, ciekawe w smaku, dzikie i nieujarzmione.

Papua Nowa Gwinea Arufa to kawa, która zaatakuje Was intensywnym aromatem i eksplozją smaków. W smaku pojawia się likier wiśniowy, kiwi, marakuja, przejrzały ananas, a w posmaku anyż i mnóstwo deserowej czekolady.

Ziarna pochodzą od rolników z osad Arufa w prowincji Jiwaka (to środkowa część Papui Nowej Gwinei). Kawa jest uprawiana przez nich na niewielkich polach obok bananów, słodkich ziemniaków, kapusty i innych roślin. O ile te ostatnie są hodowane na własny użytek, o tyle kawę uprawia się tam w celu uzyskania dochodu. Nierzadko jedynego. Rolnicy z Arufy mają szczęście, bo ziemia jest tam bardzo żyzna (wulkaniczna). Mają też - co jest w tym kraju rzadkością - dobre drogi, które umożliwiają łatwy transport owoców kawowca do stacji obróbki Monpi.

Ze względu na specyfikę ziaren wypalamy je tylko do metod przelewowych.

KAWA ZIARNISTA

UWAGA, ZAMÓWIENIE ZREALIZUJEMY PO 20 LIPCA!

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
45,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Papua Nowa Gwinea

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij