Papua Nowa Gwinea

Papua Nowa Gwinea
obróbkanaturalna
wysokość upraw1653 m
region/plantacja Arufa, Jiwaka Prowince
odmianaTypica, Bourbon

Jeśli szukacie kawy niezwykłej, nietypowej, unikalnej to świetnie trafiliście. Jest wiele powodów, dla których jest ona wyjątkowa. Przede wszystkim samo pochodzenie - bardzo rzadko trafiają się kawy z Papui Nowej Gwinei (to chyba najdalej położone od nas miejsce, z którego można dostać kawę - Papua leży na północ od Australii), jeszcze rzadziej kawy z tego kraju z obróbki naturalnej. No i nieczęsto trafiają się kawy tak złożone, ciekawe w smaku, dzikie i nieujarzmione.

Papua Nowa Gwinea Arufa to kawa, która zaatakuje Was intensywnym aromatem i eksplozją smaków. W smaku pojawia się likier wiśniowy, kiwi, marakuja, przejrzały ananas, a w posmaku anyż i mnóstwo deserowej czekolady.

Ziarna pochodzą od rolników z osad Arufa w prowincji Jiwaka (to środkowa część Papui Nowej Gwinei). Kawa jest uprawiana przez nich na niewielkich polach obok bananów, słodkich ziemniaków, kapusty i innych roślin. O ile te ostatnie są hodowane na własny użytek, o tyle kawę uprawia się tam w celu uzyskania dochodu. Nierzadko jedynego. Rolnicy z Arufy mają szczęście, bo ziemia jest tam bardzo żyzna (wulkaniczna). Mają też - co jest w tym kraju rzadkością - dobre drogi, które umożliwiają łatwy transport owoców kawowca do stacji obróbki Monpi.

Ze względu na specyfikę ziaren wypalamy je tylko do metod przelewowych.

KAWA ZIARNISTA

Uwaga, z powodu urlopu zamówienie zrealizujemy po 21 czerwca!

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
45,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Papua Nowa Gwinea

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij