Nasza pierwsza kawa z Mjanmy (dawniej Birma). Ziarna kenijskiej odmiany SL34 obrabiane na mokro dały wspaniały czysty smak owoców: jabłek, porzeczek, agrestu. Kawa jest zbalansowana, słodka i gęsta i ma przyjemny posmak z charakterystyczymi nutami dymnymi.
Ziarna pochodzą z Green Land Estate - jednej z największych plantacji w kraju. Jej właścicielem jest Sai Wan Maing, jeden z zaledwie 20 Q-graderów (osoba z uprawnieniami do oceny jakości kawy) w kraju. Jego rodzina zajmuje się uprawą kawy od 20 lat. Sai Wan Maing jest progresywnym producentem, dużo eksperymenuje z prowadzeniem upraw - z nawożenie, nawadnianiem, zalesianiem - i chętnie swoją wiedzą dzieli się z mniejszymi okolicznymi rolnikami. Co ciekawe w 2003 roku Sai Wan Maing otrzymał od Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ tytuł "Outstanding Coffee Grower" (ang: wybitny plantator kawy).
Owoce tej kawy po zebraniu były fermentowane przez kilkanaście godzin w specjalnych zbiornikach (bez dodatku wody), a następne poddane obóbce mytej - czyli usunięto z nich mechanicznie skórkę i miąższ i suszono przez ok. 10 dni.
KAWA ZIARNISTA