Kostaryka William Segura - NOWOŚĆ

Kostaryka William Segura - NOWOŚĆ
obróbkafermentacja beztlenowa (anaerobic)
wysokość upraw1400 - 1700 m
region/plantacja Tarrazu
odmianaCaturra, Catuai

Pyszna kawa z obróbki beztlenowej (anaerobic) z tegorocznych zbiorów w Kostaryce. Ziarna wyrosły na plantacji należącej do Williama Segura (nasze ubiegłoroczne ziarna z Kostaryki - z tej samej obróbki - pochodziły od jego brata :-))  ale zostały poddane obróbce w stacji należącej do Jose Camposa, który ma kilkuletnie już doświadczenie w metodzie anaerobic i w ogóle jest jednym z tych bardziej poszukujących, progresywnych producentów. 

W smaku - jak na beztlenową Kostarykę przystało ;) - otrzymacie porcję musu jabłkowego z cynamonem na kruchym ciastku, z dodatkiem skórki cytrynowej. 

Do obróbki beztlenowej wybiera się wyjątkowo slodkie, bardzo dorzałe owoce kawowca – poziom cukru w miąższu musi być na poziomie 26 stopni brixa. Po zebraniu owoców, miąższ jest oddzielany od ziaren, a następnie wszystko to razem umieszcza się w specjalnym zbiorniku. Do zbiornika dodaje się też żel pozyskany z miąższu innych owoców, o podobnie wysokim stopniu dojrzałości (żel powstaje przez przeciśnięcie miąższu przez specjalne urządzenie). Ilość żelu musi wystarczyć by dokładnie wypełnić pozostające w zbiorniku miejsce. Następnie zbiornik jest szczelnie zamykany. Szczelność jest tu jednym z najważniejszych czynników dla prawidłowego przebiegu procesu fermentacji – dzięki niej dwutlenek węgla, który będzie powstawał we wnętrzu i wytwarzał ciśnienie nie będzie mógł się wydostać na zewnątrz. To ciśnienie jest odpowiedzialne za to, że cząsteczki pochodzące z soków miąższu są wtłaczane do ziaren.

Podczas fermentacji temperatura jest ściśle kontrolowana, a cały proces powinien trwać między 18 a 23 godziny. Po 15 godzinach, przez cały czas mierzy się poziom PH, który pozwala ocenić przebieg fermentacji  Proces powinien być zakończony w momencie kiedy cukry z miąższu ulegają rozpadowi, ale nie powstał jeszcze alkohol. Po zakończeniu procesu zbiorniki są ostrożnie otwierane, zawartość wylewana, a ziarna przenoszone na platformy do suszenia na słońcu. Także suszenie musi przebiegać w bardzo staranny sposób i ściśle kontrolowanych warunkach, np. pierwszego dnia ziarna muszą spędzić przynajmniej 4 godziny na słońcu by zapobiec dalszej fermentacji.

UWAGA: ziarna wypalamy tylko pod metody przelewowe, a ze względu na ich wysoką cenę, możecie je kupić także w mniejszych opakowaniach: 0,2 kg. 

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 0,2 kg
- wybierz-
45,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kostaryka William Segura - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij