Kostaryka Jose Cordero Segura - NOWOŚĆ

Kostaryka Jose Cordero Segura - NOWOŚĆ
obróbkaanaerobic
wysokość upraw1750 m
region/plantacja Tarrazu, Ortiga
odmianaCaturra

Możliwe, że będzie to najlepsza kawa jaką kiedykolwiek piliście. Jest cudowna i ma nieziemsko intensywny smak jabłek z cynamonem, z nutami biszkoptów i pomarańczy. Aż trudno uwierzyć, że nikt nie dosypał do niej cynamonu. A jednak. Za tajemnicą jej niezwykłego smaku kryje się sposób obróbki.

Ziarna są obrabiane metodą beztlenowej fermentacji - tzw. anaerobic – która zachodzi w szczelnie zamkniętych stalowych zbiornikach. Przy odpowiednio dobranych ziarnach i dobrze przeprowadzonym procesie obróbka ta nadaje kawie intensywnie owocowy smak, dużą słodycz i często charakterystyczny, bardzo intensywny smak cynamonu.

Wiemy, że kawa jest droga, niestety taniej się nie da. Kawy obrabiane metodą anaerobic robią furorę na mistrzostwach baristów i cenowo przewyższają inne „klasycznie” obrabiane kawy speciality. Trochę się zastanawialiśmy nad jej zakupem, ale jest tak dobra, że od dzisiaj możecie jej spróbować. Żeby była bardziej przyjazna cenowo, postanowiliśmy sprzedawać ją też w mniejszych niż standardowo paczkach – po 200 gr. Uwaga: wypalamy ją jedynie pod metody przelewowe.

Ziarna do obróbki anaerobic są specjalnie dobierane i muszą być bardzo dojrzałe. Miąższ jest oddzielany od ziarenek, ale nie wyrzucany - dodaje się go do ziaren, które są umieszczane w stalowych zbiornikach fermentacyjnych. Ciekawe jest to, że dodatkowo dobiera się drugą kawę, też bardzo dojrzałą i jej ziarna obiera się z miąższu. Przeciska się go przez specjalne urządzenie, tak, by uzyskać z niego galaretkowaty płyn, który jest dodawany do zbiorników fermentacyjnych. Musi go być na tyle dużo, by przykrył ziarna i miąższ obrabianej kawy. Wszystko jest starannie mieszane i zbiornik zostaje szczelnie zamknięty. To bardzo ważne by nie wydostał ani nie dostał się do niego żaden gaz. Fermentacja trwa około 20 godzin, jest ściśle kontrolowana i kończy się kiedy rozpadną się wszystkie cukry z miąższu, ale zanim powstanie alkohol.

Zbiorniki są wtedy ostrożnie otwierane, a zawartość wylewana. Następnie ziarna razem z pozostałymi na nich resztkami miąższu są suszone na słońcu. Suszenie podlega ścisłej kontroli, ziarna muszą być na słońcu przez co najmniej 4 godziny dziennie, tak, by nie doszło do niepożądanej dalszej fermentacji. A to wszystko po to, by cieszyć się wyjątkowo pyszną kawą!

KAWA ZIARNISTA 

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 0,2 kg
- wybierz-
45,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kostaryka Jose Cordero Segura - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij