Harmonijna, złożona, aksamitna kawa od Ivana Solisa - jednego z najbardziej znanych producentów w Kostaryce, którego kawa (inna odmiana i obróbka niż nasza, ale pochodząca z tej samej działki) zdobyła w tym roku pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie Cup of Excellence. Nasz importer kupił te ziarna zanim ogłoszono wyniki, ale już wiemy, że przez następnych kilka sezonów kawa z Finca Voo będzie raczej poza naszym zasięgiem ze względu na ceny i zainteresowanie palarni z całego świata.
W smaku ta kawa jest przede wszystkim pełna, zbalansowana i aksamitna, poczujecie w niej wiśnie i granata, miód i herbatę, lekkie nuty przypraw, w tym imbiru. Super jak na tę porę roku.
Finca Voo to ostatni nabytek rodziny Solis & Cordero. Na tej położonej w sercu Tarrazu działce rosną odmiany Catuai i Red Catuai. Klimat, wysokość (1700 - 2000 metrów), gleba i wiedza farmerów sprawiają, że z tych pól pochodzą pyszne ziarna. Owoce są poddawane obróbce w stacji Santa Fe należącej do żony Ivana - Leandry Cordero.
Tak było też w tym przypadku, owoce dostarczono do stacji, gdzie po umyciu byly fermentowane w ciemnych plastikowych workch przez 36 godzin. Potem przeniesiono je na platformy do suszenia, gdzie staranie i często obracane schły przez 19 dni. Na koniec zostały mechanicznie pozbawione wyschniętej skórki i miąższu i spakowane aby nieco odpocząć i się ustabiliować. Potem docelowe pakowanie w worki i do kontenerów.
W produkcję kawy zaangażowana jest cała rodzina, także dzieci Ivana i Leandry. W stacji Santa Fe specjalizują się w obróbkach eksperymentalnych, owoce poddają fermentacji trwającej nawet 144 godziny, stworzyli własne "zestawy" bakterii, które dodane do fermentujących owoców pomagają stworzyć owocowe, kompleksowe profile smakowe. A ta chyba najbardziej prestiżowa nagroda w świecie kawy jest na pewno potwierdzeniem klasy, wiedzy i umiejętności producena.
KAWA ZIARNISTA