Kostaryka Alice Soto

Kostaryka Alice Soto
obróbkanaturalna
wysokość upraw1650 m
region/plantacja Garcilaso, Tres Rios
odmianaH3

Kawa ciekawa z kilku powodów. Po pierwsze to ziarna rzadko spotykanej odmiany H3, która jest hybrydą Caturry i etiopskiego Heirlooma. Po drugie pochodzi ona z upraw zarządzanych przez kobietę, co też nie jest rzeczą powszechną. Po trzecie jest bardzo ciekawa w smaku: łączy w sobie słodycz i różnorodność owoców leśnych z lekką kwasowością dojrzałych winogron, a to wszystko zbalansowane ciemniejszymi nutami śliwek w czekoladzie, wyczuwalne są też delikatne nuty alkoholowe, które kawa zawdzięcza fermentacji. Polecamy ją do metod przelewowych i do ekspresów i kawiarek.

Ziarna pochodzą z farmy Garcilaso prowadzonej przez Alice Soto. Jej uprawy są położone w regionie Tres Rios, w pobliżu wulkanu Irazu, czyli na bardzo żyznej ziemi. Farmerka bardzo dba nie tylko o jakość owoców, ale równie mocno o naturalne otoczenie: drzewa, wodę, faunę i florę.

Podczas zbiorów zrywano wyłącznie dojrzałe owoce, następnie zawieziono je do stacji obróbki Patalillo. Kawa od Alice Soto trafia tam jako jedna z pierwszych, ponieważ rośnie jak na Kostarykę stosunkowo nisko i dojrzewa szybciej niż owoce na krzewach rosnących wysoko. Dzięki temu, że w stacji nie było tłoku owoce mogły być poddane dłuższej fermentacji - umieszczono je w specjalnych workach na 2 dni. Potem zostały przeniesione na platformy do suszenia, gdzie były starannie przebierane i obracane.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
46,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kostaryka Alice Soto

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij