Kostaryka Aguilera - POWRÓT

Kostaryka  Aguilera - POWRÓT
obróbkahoney
wysokość upraw1300 - 1700 m
region/plantacja Los Robles, West Valley
odmianaSL-28

UWAGA: DO 6 LIPCA JESTEŚMY NA URLOPIE, wszystkie zamówienia będziemy realizować po tym terminie.

Przepyszna, owocowa, soczysta i bardzo słodka kawa od braci Aguilera z kostarykańskiej West Valley. Smakuje jak kompot z malin i jeżyn z dodatkiem owoców tropikalnych, limonki i cukru trzcinowego. Jest też niezwykła bo widzimy tu w akcji ziarna odmiany SL28 - a więc znanej Wam doskonale z Kenii. Poza Kenią SL28 spotyka się bardzo rzadko. A w obróbce honey to już prawdziwy unikat! Pozwoli wam sporządzić doskonały napar bez względu na sposób zaparzania.

Owoce po zebraniu są pozostawiane na 15 - 20 godzin, potem są myte i przebierane. Następnie trafiają do urządzenia, które usuwa z nich skórkę i ok. 30% miąższu. Tak spreparowane owoce przenosi się do suszenia, gdzie (pod zadaszeniem) schną przez ok. 10 dni. Potem  jeszcze leżakują w magazynie i na końcu usuwa się z nich mechanicznie suche pozostałości miąższu. Wtedy dopiero są gotowe do spakowania i na eksport :-)

Rodzina Aguilera to marka sama w sobie wśród kostarykańskich producentów kawy. To pionierzy tamtejszej kawy speciality, doceniani przez najbardziej renomowane palarnie i baristów na całym świecie. Za ich sukcesem stoi tradycja, ciężka praca i pasja, która pozwala im stale się rozwijać i poprawiać jakość ich kaw.

Uprawę kawy zaczęło pokolenie ich dziadków. Z czasem w posiadaniu rodziny znalazła się działka w pobliżu ich wsi Los Robles połozona na wysokości 1300-1500 metrów, W tamtym czasie, uważano, że to niedorzeczne uprawiać arabikę w takim miejscu – było tam po prostu za zimno, a pogoda była tam niestabilna. Jednak zarówno dziadkowie, jak ich syn Edgar postanowili posadzić tam odmianę Villa Sarchi zyskującą popularność wśród lokalnych rolników. W ten sposób – 80 lat temu - powstała działka znana dziś jako Aguilera’s Tono. Pierwsze lata uprawy były bardzo trudne, ale dziś, kiedy klimat się zmienił, farma kwitnie i co roku pochodzą z niej jedne z najlepszych kostarykańskich kaw.

Edgar przejął farmę po rodzicach i do pracy zaangażował dwanaścioro własnych dzieci. Bracia i siostry dorastali razem wśród krzewów arabiki i – choć brzmi to niewiarygodnie – dziś WSZYSCY razem zajmują się kawą. Z ogromnym sukcesem. Rodzeństwo Aguilera dziś uprawia wiele odmian arabiki i eksperymentuje z obróbką. Ich obsesją i pasją jest jakość i dbałość o środowisko naturalne.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
49,00
Zapytaj o produkt

Opinie o Kostaryka Aguilera - POWRÓT

(średnia ocena: 5, ilość opinii 2)

Autor opinii: Bartosz

Kawa świetna, po prostu czuć że została włożona solidna praca we wzroście ziaren. Posmak na podniebieniu dłuuugo się utrzymuje.
Dodano: 06 kwietnia 2022

Autor opinii: Mariusz

Kapitalna kawa, dużo cytrusów i świeżości. Bardzo orzeźwiający napar. Parzenie: aeropress metoda odwrócona, jeden filtr, temperatura 94-90 °C.
Dodano: 08 marca 2022

Zapraszamy do dodania opinii o Kostaryka Aguilera - POWRÓT

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij