Ta kawa to kolejny przykład absolutnie fantastycznej kolumnijskiej roboty ;) Ziarna odmiany Pink Bourbon dają doskonały pod każdym względem napar. Niezykła głębia, bardzo złożony smak, wysoka słodycz równoważona wyrazistą kwasowością. Wyczujecie tu maliny, jeżyny, porzeczki, czerwone pomarańcze, owoce dzikiej róży i czekoladę.
Kawa pochodzi od Jesusa Soto, z jego rodzinnej plantacji San Pedro położonej w regionie Nariño. Na tej 12-hektarowej działce do niedawna uprawiał wyłącznie odmianę Castillo, ale od 4 lat rozwija uprawy rzadkich odmian, takich jak Pink Bourbon, Gesha czy Caturra Chiroso. Jeszcze niedawno kawy z San Pedro były sprzedawane tylko na rynek koreański, ten lot jest pierwszym, który trafił do Europy.
Owoce tej kawy po zebraniu były płukane i przebierane, po czym spakowano je do plastikowych kanistrów. Usunięto z nich powietrze i fermentowano przez 36 godzin. Potem z owoców usunięto miąższ i fermentowano przez kolejne 48 godzin. Dopiero po drugiej fermentacji ziarna były przeniesione na platformy do suszenia i suszone na przemian w słońcu i pod przykryciem przez ok. 20 dni.
KAWA ZIARNISTA