Ombligon z obróbki naturalnej od Nestora Lasso. Ta domiana chyba w największym stopniu utorowała Nestorowi drogę do międzynarodowej sławy kiedy australijski barista zajął z nią 3-cie miejsce na Mistrzostwach Świata w Atenach. Od tamtej pory można ją spotkać na wielu zawodach na wszystkich kontynentach. Bariści cenią ją za słodycz, intensywność i nieoczywisty, złożony smak. Ta odmiana nie jest oficjalnie sklasyfikowana a jej pochodzenie jest nieznane. Jest uprawiana głównie w regionie Huila w Kolumbii a swą nazwę wzięła od kształtu ziaren, które przypominają pępek, po hiszpańsku ombligon. Uważa się, że może pochodzić od etiopskiego Heirlooma, ale ma dużo wspólnego też z Caturrą, niektórzy utrzymują, że może to być naturalna mutacja Pacamary, Bourbona lub Castillo.
Nasz Ombligon smakuje jak marakuja z dodatkiem syropu z marakui, z nutami trawy cytrynowej i grejpfruta.
Nestora Lasso poznaliśmy właśnie w Atenach, ale jego kawy kupowaliśmy o wiele wcześniej, kiedy nie był tak znany, i kiedy jego kawy były dużo tańsze ;) Urodzony w Huila zawsze był blisko kawy, ale dopiero odkrycie segmentu speciality dało mu impuls do tego, by kawą zająć się na poważnie. Kawa speciality - w odróżnieniu od mainstreamowej kawy komercyjnej - dawała szanse na lepsze zarobki i związane z tym perspektywy. Niezbędńą wiedzę zdobył w SENA, najważniejszej kawowej szkole w Kolumbii. Potem razem z braćmi i Jhoanem Vergarą (pamiętacie jego ostatnią kawę?) założyli Finca el Diviso.
Nasz Ombligon po zebraniu (zbiera się ręcznie tylko najdojrzalsze owoce) był umyty i przebrany. Owoce spędziły najpierw 36 godzin fermentując w otwartych zbiornikach, potem dodano do nich miąższ z innych owoców kawowca i fermentowano w nim przez 24 godziny bardzo często wszystko mieszając. Te pierwsze etapy oddbywają się w temperaturze 17 - 23 stopni, ale na koniec owoce spotyka szok termiczny, kiedy mieszanina z miąższem jest podgrzewana do ok. 70 stopni. Ma to zapobiegać dalszemu rozwojowi bakterii na owocach. Potem oczywiście jest suszenie przez ok 3 tygodnie na specjalnych platformach, albo na patiach i na koniec mechaniczne usuwanie wyschiętego miąższu i skórki.
KAWA ZIARNISTA
uwaga: Twoje zamówienie zrealizujemy po 12 listopada



