Przyjemna "budżetowa" myta Geisha z nutami jeżyn i owoców tropikalnych (mango, melon, grejpfrut), których kwasowość jest zrównoważona słodyczą trzcinowego cukru i kakao. Wypalamy ją do zaparzania zarówno metodami przelewowymi jak i nieco ciemniej - do kawiarek i ekspresów ciśnieniowych.
El Refugio to pięknie położona farma (widać ją na dwóch ostatnich zdjęciach) należąca od niedawna do rodziny Agudelo Uribe. Kawa pojawiła się tam - owszem - z pasji, ale głównie jako sposób członków rodziny na spędzanie razem czasu w otoczeniu natury i robienie czegoś wspólnie. Przyznacie, że to coś niezwykłego.
El Refugio, to prawie 8 hektarów stromych pól, na których rosną młode krzewy odmian takich, jak Geisha, Sidra Bourbon czy odmiany etiopskie. Wulkaniczna ziemia jest świetną podstawą do upraw, bo dostarcza mnóstwa składników odżywczych, a wysokość pól pozwala owocom na długie dojrzewanie, co przyczynia się do zawartego w nich potem bogactwa smaku.
Zanim te pola stały się plantacją kawy, były łąkami do wypasu bydła. Teraz właściciele zaczęli je zalesiać. Obok krzewów arabiki sadzą drzewa lokalnych odmian, by były źródłem cienia (arabika kocha cień!), chroniły pola przed erozją, wspierały lokalny ekosystem (głównie jako miejsce do życia i źródło pożywienia dla ptaków) i wiązały w glebie składniki odżywcze.
Nasza Geisha i wszystkie pozostałe odmiany w El Refugio są obrabiane na mokro. Po zebraniu owoce są wrzucane do zbiornika, gdzie zalewa się je wodą i sortuje wyłapując zanieczyszczenia i owoce wadliwe, niedojrzałe lub te przejrzałe. Następnie owoce trafiają do maszyny, która usuwa z nich skórkę i miąższ, ale wszystko to razem jeszcze w specjalnym zbiorniku fermentuje przez ok. 24 godziny. Potem następuje dalszy ciąg obróbki, kiedy ziarna z resztkami miąższu trafiają razem z wodą do specjalnych kanałów, gdzie są ostatecznie czyszczone i sortowane pod względem gęstości. Na końcu czeka je suszenie na specjalnych, zadaszonych platformach aż ich wilgotność osiągnie określony poziom, potem leżakowanie i ostateczne przygotowanie do spakowania i eksportu.
KAWA ZIARNISTA