Kolumbia el Obraje

Kolumbia el Obraje
obróbkanaturalna
wysokość upraw2200 m
region/plantacja El Obraje, Nariño
odmianaCaturra

Owocowa kawa od Pablo Guerrero z farmy El Obraje, z samego serca regionu Nariño. W smaku dużo ciemnych owoców - głownie jagód i jeżyn - i mnóstwo czekolady. A wszystko zrównoważone delikatnymi nutami limonki. 

Pablo Guerrero jako pierwszy zaczął uprawiać kawę w miejscu, gdzie mieszka - w okolicy miasta Pasto. Choć ziemia ta należy do jego rodziny od lat, wcześniej uprawiano na niej przenicę i inne zboża. Dopiero kiedy w latach 90-tych rząd Kolumbii zaczął importować więcej tanich zbóż ich uprawa lokalnie przestała się opłacać i rolnicy musieli przestawić się na inne uprawy. Pablo zabrał się za owoce, ale dostawy świeżych brzoskwinii czy jabłek na rynek okazały się zbyt dużym wyzwaniem i wtedy pojawiła się arabika.

Początki też wiązały się z dużą niepewnością, ale ostatecznie kawa okazała się strzałem w dziesiątkę. Sprzyja jej żyzna gleba, położenie działek, klimat i profesjonalne, ultra staranne podejście właściciela do uprawy, zbiorów i obróbki .

Kawa była obrabiana naturalnie, co oznacza, że po zebraniu owoce zostały przebrane, umyte i umieszczone na patiach i platformach do suszenia. Bardzo wilgotny klimat panujący w okolicy farmy sprawia, że owoce muszą być suszone pod dachem, w specjalnie do tego przystosowanych pomieszczeniach. Ich suszenie trwa ok 3-4 tygodnie. Potem z owoców usuwa się miechanicznie wyschnięty miąższ i skórkę, tak spreparowane ziarna leżakują aż w końcu są pakowane i wysyłane na sprzedaż.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
49,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kolumbia el Obraje

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij