Długo się naszukaliśmy takich ziaren z obróbki mytej. I nie było łatwo. Coraz większa liczba producentów, szczególnie w Kolumbii, lubi eksperymentować z obróbką i oferuje kawy o zwariowanych profilach smakowych. A my od dawna chcieliśmy mieć kawę po prostu mytą ale owocową, o intensywnym, czystym smaku, pełną słodyczy i gęstą. I mamy :-) Znajdziecie w niej nuty nektarynki, mango, czerwonych pomarańczy a wszystko na tle gęstej czekolady.
Skąd są te pyszne ziarna? Od Alexa Bermudeza, który zainteresował się kawą pod wpływem - dość znanego w tej branży - brata Diego Bermudeza :-) I choć ich rodzina nie należała do tych "kawowych", to kiedy Diego pierwszy zaczął uprawiać arabikę wszyscy go w tym wsparli. A kiedy po wielu sukcesach trafił do krajowego stowarzyszenia plantatorów kawy i potrzebował kogoś, kto na codzień dopilnuje jego pól, krzewów, zbiorów i obróbki Alex zdecydował się na skok na głęboką wodę i się tego podjął. Dziś, w pogoni za najwyższą jakością kawy tworzą nawet własne urządzenia, które mają im w tym pomóc.
Alex Bermudez jest obecnie dyrektorem ds. jakości w ich rodzinnej firmie NDESTEC S.A.S, która zajmuje się poprawą warunków uprawy, obróbki i marketingu arabiki speciality wspierając w tym małych i dużych producentów.
Jak Alex sam mówi, czuje się szczęśliwy i wdzięczny za to, co zyskał dzięki kawie: satysfakcję, wiedzę, pracę, którą kocha i która pozwala mu być blisko z rodziną, ale też możliwość pomagania innym rolnikom, którzy - jak on sam kiedyś - stawiają pierwsze kroki w nieznanym sobie jeszcze świecie producentów kawy speciality.
KAWA ZIARNISTA