Kenia Kimandi

Kenia Kimandi
obróbkamyta
wysokość upraw1900 - 2000 m n.p.m.
region/plantacja Kirinyaga County
odmianaSL28 & 34 Ruiru11, Batian

Trochę "typowa" a trochę jednak nietypowa kawa z Kenii. W smaku intensywne czerwone owoce, przede wszystkim wiśnie, ale można wyczuć też odrobinę żurawiny i owoców dzikiej róży. Są też cytrusy, głównie grejpfrut. Ciekawy i nietypowy jest aromat i końcówka: amaretto.

Kawa pochodzi z małych pól należących do rolników mieszkających i prowadzących uprawy na zboczach Mount Kenya w Kirinyaga County. Wszyscy oni dostarczają owoce do pobliskiej stacji obróbki Kimandi Factory. Stacja należy do Kabare Farmers' Cooperative Society i jest jednym z dziewięciu takich punktów działających w regionie. Arabika, która trafia do tych stacji pochodzi od ponad 6 tysięcy członków kooperatywy. Wszyscy są rolnikami, którzy na swoich polach uprawiają zboża, warzywa i inne rośliny na swoje potrzeby. Uprawa kawy pozwala im uzyskać dodatkowy zarobek.  

Arabika ma tu idealne warunki. Wulkaniczne, czerwone, żyzne gleby są bogate w składniki odżywcze. Regularne opady rozłożone na dwie pory deszczowe w roku dostarczają odpowiednią ilość wody i wilgoci. Wisienką na torcie jest wysokość pól (1900 - 2000 metrów nad poziomem morza), która sprawia, że owoce dojrzewają długo, dzięki czemu ziarna są gęstsze, mają większą słodycz i dają bardziej złożony smak. 

W skład naszej kawy wchodzi 80% odmian SL 28 i SL 34 oraz 20% Ruiru 11 i Batian. Jak przystoi na ziarna jakości speciality owoce są zbierane z wielką starannością, w Kenii robi się to ręcznie a zbieracze są szkoleni, by zrywać tylko najbardziej dojrzałe wiśnie.

Owoce po dostarczeniu do stacji obróbki są przebierane a potem pozbawiane skórki i miąższu w specjalnej maszynie. Potem ziarna trafiają do zbiornika i fermentują przez ok. 16 godzin. Bardzo często taka fermentacja nie jest zamierzonym zabiegiem, a koniecznością, bo owoce zbierane przez cały dzień są dostarczane do stacji obróbki pod wieczór i nie ma już czasu na to by poddać je pełnej obróbce. Muszą po prostu poczekać do rana w zbiorniku na dalsze kroki. W tym przypadku jest to mycie świeżą, czystą wodą z górskiego potoku. Na koniec ziarna są przenoszone na platformy do suszenia, gdzie często i starannie przewracane schną przez 2 do 3 tygodni.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
52,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kenia Kimandi

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij