Kenia Kii - NOWOŚĆ

Kenia Kii - NOWOŚĆ
obróbkana mokro
wysokość upraw1700 - 1900 m
region/plantacja Kirinyaga
odmianaSL28, SL34

Kolejna (i nie ostatnia) w tym sezonie kawa z Kenii. Tym razem niewielka porcja ziaren ze stacji obróbki Kii, która znajduje się w regionie Kirinyaga. Napar z nich jest intensywnie owocowy - są tu czarne porzeczki, maliny, a w końcówce rabarbar. Kawa niezwykle rześka, a przy tym bardzo słodka. 

Fantastyczna do metod przelewowych. Zapewni też wrażenia miłośnikom mocno owocowych naparów z kawiarki i ekspresu ciśnieniowego. 

Stacja obróbki Kii należy do Rungeto Farmers Coop Society - kooperatywy, która działa od 1953 roku i ma ponad 3500 członków. Każdy z nich przeznacza ok. 1 ha ziemi pod uprawę arabiki - zazwyczaj jest to uprawa dodatkowa, kawa rośnie na polu obok warzyw i owoców. Wulkaniczna ziemia jest tu bardzo żyzna a pola położone są między 1700 a 1900 m nad poziomem morza. 

Kawa jest zbierana ręcznie i dostarczana do stacji obróbki. Tam owoce są fermentowane a następnie usuwa się z nich miąższ i suszy.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
46,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kenia Kii - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij