Kenia Kiganjo

Kenia Kiganjo
obróbkana mokro
wysokość upraw1600 -1800 m
region/plantacja Kiambu
odmianaBatian, SL-34, SL-28, Ruiru 11

Wspaniała kawa od Thiririka Farmers Cooperative Society. W smaku sporo klasyki, a więc rabarbar, porzeczki i cytrusy podkręcone nutami marakuji. Kawa jest złożona, intensywna w smaku, rześka i pełna słodyczy.

Thiririka Farmers Cooperative Society to działająca od 1995 roku kooperatywa prawie 2,5 tys. rolników, którzy dostarczają i poddają obróbce owoce arabiki w trzech stacjach obróbki: Githembe, Kiganjo i Ndundu. Stacja Kiganjo znajduje się w pobliżu miasta Gatundu, niedaleko Nairobi.

Kiganjo słynie z wyjątkowo dobrej kawy, co zawdzięcza m.in. dbałości o jakość upraw i obróbki. Rolnicy są zobowiązani w ramach kooperatywy do starannego stosowania najlepszych praktyk i mają wsparcie agronomów i doradców z lokalnego ministerstwa rolnictwa. Specjalna grupa rolników z kooperatywy wizytuje wszystkie pola i upewnia się, że stosowane są tam wszystkie wymagane praktyki i odpowiednio dba się o jakość. Na przykład sprawdzają, czy na polach arabika nie rośnie razem ze zbożami lub kukurydzą (ale może rosnąć pośrod krzewow makadamii). 

Owoce są dostarczane tu jednego dnia i dokładnie przebierane. Potem umieszcza się je w specjalnych zbiornikach i fermentuje w wodzie przez 12-48 godzin. Kolejny krok to mechaniczne usunięcie skórki i miąższu i tzw. mycie za pomocą wody z rzeki Thiriku (to od niej pochodzi nazwa kooperatywy). Na końcu ziarna trafiają na platformy do suszenia. Tu - często obracane - spędzą 2-3 tygodnie (są nakrywane w najgorętszych godzinach dnia).

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
52,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kenia Kiganjo

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij