Kenia Kiangoi - NOWOŚĆ

Kenia Kiangoi - NOWOŚĆ
obróbkana mokro
wysokość upraw1700 - 1800 m
region/plantacja Kirinyaga
odmianaSL28, SL34

Pierwsza kenijska kawa w tym sezonie. Pochodzi ze stacji obróbki Kiangoi, która znajduje się w bardzo znanym z kawy regionie Kirinyaga i jest częścią Rungeto Farmer's Cooperative Society. Kawę dostarcza do niej ok. 1,150 drobnych plantatorów, którzy rocznie uprawiają 810 ton owoców kawowca. Ziarna - jak na Kenię przystało - są obrabiane na mokro i suszone na słońcu na tzw. "african beds".  

Wyczujecie w niej dojrzały agrest, winogrona, porzeczki i cukier muscovado w końcówce. Smak tej kawy długo pozostaje na języku, podczas picia bombarduje kubki smakowe owocowością tak, że ma się wrażenie, jakby była gazowana (w języku angielskim takie kawy opisuje się jako "sparkling", czyli właśnie gazowana). Fani metod alternatywnych powinni być zadowoleni z efektów jakie ta Kenia da zaparzona w dripie czy chemeksie. Oczwiście zachęcamy też do spróbowania jej w espresso - będzie soczyście, owocowo i rześko.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
45,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Kenia Kiangoi - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij