Jemen Harazi Wadi Almaa

Jemen Harazi Wadi Almaa
obróbkanaturalna (anaerobic)
wysokość upraw1700 - 2100 m
region/plantacja Harazi
odmianaJaadi

UWAGA: Twoje zamówienie zrealizujemy po 10 sierpnia.

Od kilku lat polujemy na kawy z Jemenu. Ale jak dotąd albo nam nic nie "wpadło w oko" albo cena była zbyt wysoka. W tym roku trafiliśmy na taką, której naprawdę warto spróbować, choć cenowo niestety nie jest bardzo przystępna.

Jej smak jest bardzo złożony, pełen owoców - brzoskwini, malin, owoców tropikalnych - czekolady i pralinek. Kawa jest bardzo winna, wyczuwalne w niej są mocne nuty prosecco (może dla niektórych szampana :-)) Pycha!

Arabika  w Jemenie pojawiła się po raz pierwszy w regionie Harazi (wlaśnie stąd pochodzą nasze ziarna) w XV wieku przywieziona przez sufickich mnichów. Kawę uprawia się tu na małych, położonych tarasowo poletkach w wysokich górach (1600 - 2100 m.). Owoce zbiera się ręcznie, uprawia tradycyjnie, używając tylko organicznych nawozów i często suszy na dachach domów. Transport owoców do stacji obróbki czy punktu skupu jest dużym wyzwaniem ze względu na ukształtowanie terenu. 

Rolnicy w większości uprawiają między 60 a 500 krzewów odmianyJaadi /Udhini. Średni zbiór to 1,5 tony owoców, co daje 3 worki ziaren po 60 kg. Kawa jest często jedynym źródłem utrzymania, niektórzy rolnicy uprawiają też khat - roślinę, która ma działanie pobudzające, i która jest w krajach arabskich bardzo popularna. 

Nasze ziarna pochodzą z okolicy znanej jako Wadhi Almaa, położonej w regionie Harazi, w centralnej części Jemenu. Rolnicy zaczęli tu - z pomocą organizacji skupującej owoce i edukującej w zakresie kawy speciality - stosować eksperymentalne metody obróbki. Owoce, po zebraniu były przebrane i umieszczone w specjalnych pojemnikach, gdzie fermentowały przez 120 godzin. Potem przeniesiono je na specjalne platformy, gdzie przez 3 dni leżakowały redukując swoją wilgotność. Dopiero potem owoce rozmieszczono do suszenia w zadaszonym pomieszczeniu, gdzie starannie i regularnie je obracano. Łączny czas suszenia to ok. 50 (!) dni.  Ale to nie wszystko, tak spreparowane owoce pozbawiono mechanicznie wyszuszonej skórki i miąższu i zapakowano do specjalnych worków, w których leżakowały przez 3 miesiące - chodzi o to, by ziarna się ustabilizowały. Dopiero potem trafiły do magazynu eksportera, na statek i do Europy.

Kawa dostępna w opakowaniach po 125, 150, 200 i 250 g.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 0,2 kg
  • 0,125 kg
  • 0,150 kg
- wybierz-
89,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Jemen Harazi Wadi Almaa

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij