Java Wanoja Kamojang

Java Wanoja Kamojang
obróbkanaturalna
wysokość upraw1500-1700 m
region/plantacja Bandung, West Java
odmianaKartika

Indonezja w kolejnym, pysznym wydaniu. Tym razem od lat nie widziana u nas Java. Smakuje jak mieszanka czereśni, pomarańczy i truskawek z dodatkiem rumu i czekolady. Jest naprawdę intensywna, bardzo aromatyczna. Ziarna są bardzo delikatne, ale udało nam się je wyprofilować zarówno pod przelew jak i pod espresso.

Ziarna pochodzą z kooperatywy Wanoja Coffee Farmers Group, która działa w mieście Badung w zachodniej częśći wyspy. Grupa została założona 10 lat temu przez Eti Sumiati, "Wanoja" to w języku sundajskim "kobieta" i faktycznie początkowo pracowały tu tylko kobiety. Z czasem grupa powiększyła się do 55 osób i należą do niej też mężczyźni. W tej chwili stacją obróbki zarządza syn Eti - Satrea.

Wanoja Coffee Farm znajduje się na górze Kamojang, wygasłym wulkanie, arabika rośnie tu na niezwykle żyznej, urodzajnej ziemi, między 1500 a 1700 metrów nad poziomem morza, średnia temperatura osiąga 18 stopni, a krzewy kawowca rosną w cieniu drzew sosnowych.

Jak we wszystkich chyba kawowych projektach speciality, rolnikom zależy nie tylko na godnych zarobkach, ważna jest też dbałość o środowisko - kooperatywa m.in. zalesia należące do niej tereny.

Satrea brał udział w pierwszym indonezyjskim konkursie Cup Of Excellence w 2021 i jego kawa zajęła drugie miejsce!

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
50,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Java Wanoja Kamojang

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij