Indie Bandhapolam - NOWOŚĆ

Indie Bandhapolam - NOWOŚĆ
obróbkanaturalna
wysokość upraw1017 m n.p.m.
region/plantacja Bandhapolam, Paderu
odmianaS9

Topowa, wyjątkowa kawa: zwycięzca konkursu Gems of Araku. Jest przebogata w smaki, gęsta, słodka i świetnie zbalansowana. Jest buzująca z nutami kombuchy i whisky, wyczuwalnnym smakiem marakuji, czerwonych pomarańczy i rodzynek, do tego melasowa, kwaskowata słodycz. Tych nut jest o wiele więcej, znajdziecie je poniżej w opisie jury konkursu.

Gems of Araku to konkurs, którego celem jest promocja organicznych kaw pochodzących z doliny Araku, a przez to wsparcie niewielkich gospodarstw należących do ubogich, często zmarginalizowanych rolników pochodzących z różnych plemion. Kawy biorące udział w konkursie pochodzą od kooperatywy SAMTFMACS (Small and Marginal Tribal Farmer Mutually Aided Cooperative Society) – jednej z największych na świecie kooperatyw zrzeszających producentów ziaren organicznych i Fairtrade.

Oto, co o zwycięzcy konkursu pisze o jury:

"Ta kawa to złożona mieszanka aromatów, takich jak cynamon, herbata i wino, z dodatkiem kombuchy. Jest w niej bogaty smak ziaren kakao, jagód i owoców leśnych zbalansowany świeżością limonki. Głębi smaku dodają pokłady marakuji i whisky z dodatkiem melasy. Napar jest soczysty i przyprawowy z przyjemnymi nutami czarnej herbaty i rozmarynu. Harmonii tej kawy towarzyszy wyraźna kwasowość i duża gęstość, a posmak zostawia w ustach delikatne - przypominające gazowany napój - nuty pieczonych jabłek żurawiny i miodu."

Ziarna są owocem pracy Singarapu Sriramulu i jego żony Neelammy, którzy kawą zajmują się od 45 lat (!). Ale dopiero wsparcie ze strony fundacji Naandi przyniosło dużą zmianę jakościową w ich pracy i jej owocach. Singarapu Sriramulu - z pomocą młodszego rodzeństwa i ich dzieci - uprawia dziś 5-hektarowe pole obsadzone w całości krzewami arabiki. Dzięki szkoleniom z regeneratywnwnego rolnictwa Singarapu poradził sobie ze szkodnikami i wzmocnił i użyźnił pole. Nauczył się jak spulchniać ziemię i przygotowywać kompost, którym ją nawozi. 

Jak sam mówi: "Nauczyliśmy się, że krzewy powinny rosnąć w pewnej odległości od siebie i od drzew zacieniających - dzięki temu dostają odpowiednią dawkę słońca i mają zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza. Tak posadzone krzewy lepiej rosną, lepiej kwitną i owocują."

Na koniec informacja o odmianie tej kawy: S9. Jest to hybryda stworzona przez indyjski Central Coffee Research Institute na potrzeby komercyjnych upraw i jej celem było przede wszystkim uodpornienie rośliny na tzw. leaf rust, który potrafi zdziesiątkować uprawy w bardzo krótkim czasie. Jest to egzotyczna, szalenie rzadko u nas spotykana mutacja odmian: Timor, Tafarikela, S.795, Geisha, S.12 Kaffa i Bourbon.

KAWA ZIARNISTA

Ze względu na specyfikę tej kawy wypalamy ja tylko jasno, do zaparzania metodami przelewowymi

UWAGA: W tym tygodniu działamy w bardzo ograniczonym zakresie, dlatego Twoje zamówienie zrealizujemy po 20 maja. Tymczasem, do 14 maja, możesz skorzystać z rabatu 15% na wszystkie kawy z kodem Indonezja.

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
  • 0,2 kg
- wybierz-
89,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Indie Bandhapolam - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij