Topowa, wyjątkowa kawa: zwycięzca konkursu Gems of Araku. Jest przebogata w smaki, gęsta, słodka i świetnie zbalansowana. Jest buzująca z nutami kombuchy i whisky, wyczuwalnnym smakiem marakuji, czerwonych pomarańczy i rodzynek, do tego melasowa, kwaskowata słodycz. Tych nut jest o wiele więcej, znajdziecie je poniżej w opisie jury konkursu.
Gems of Araku to konkurs, którego celem jest promocja organicznych kaw pochodzących z doliny Araku, a przez to wsparcie niewielkich gospodarstw należących do ubogich, często zmarginalizowanych rolników pochodzących z różnych plemion. Kawy biorące udział w konkursie pochodzą od kooperatywy SAMTFMACS (Small and Marginal Tribal Farmer Mutually Aided Cooperative Society) – jednej z największych na świecie kooperatyw zrzeszających producentów ziaren organicznych i Fairtrade.
Oto, co o zwycięzcy konkursu pisze o jury:
"Ta kawa to złożona mieszanka aromatów, takich jak cynamon, herbata i wino, z dodatkiem kombuchy. Jest w niej bogaty smak ziaren kakao, jagód i owoców leśnych zbalansowany świeżością limonki. Głębi smaku dodają pokłady marakuji i whisky z dodatkiem melasy. Napar jest soczysty i przyprawowy z przyjemnymi nutami czarnej herbaty i rozmarynu. Harmonii tej kawy towarzyszy wyraźna kwasowość i duża gęstość, a posmak zostawia w ustach delikatne - przypominające gazowany napój - nuty pieczonych jabłek żurawiny i miodu."
Ziarna są owocem pracy Singarapu Sriramulu i jego żony Neelammy, którzy kawą zajmują się od 45 lat (!). Ale dopiero wsparcie ze strony fundacji Naandi przyniosło dużą zmianę jakościową w ich pracy i jej owocach. Singarapu Sriramulu - z pomocą młodszego rodzeństwa i ich dzieci - uprawia dziś 5-hektarowe pole obsadzone w całości krzewami arabiki. Dzięki szkoleniom z regeneratywnwnego rolnictwa Singarapu poradził sobie ze szkodnikami i wzmocnił i użyźnił pole. Nauczył się jak spulchniać ziemię i przygotowywać kompost, którym ją nawozi.
Jak sam mówi: "Nauczyliśmy się, że krzewy powinny rosnąć w pewnej odległości od siebie i od drzew zacieniających - dzięki temu dostają odpowiednią dawkę słońca i mają zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza. Tak posadzone krzewy lepiej rosną, lepiej kwitną i owocują."
Na koniec informacja o odmianie tej kawy: S9. Jest to hybryda stworzona przez indyjski Central Coffee Research Institute na potrzeby komercyjnych upraw i jej celem było przede wszystkim uodpornienie rośliny na tzw. leaf rust, który potrafi zdziesiątkować uprawy w bardzo krótkim czasie. Jest to egzotyczna, szalenie rzadko u nas spotykana mutacja odmian: Timor, Tafarikela, S.795, Geisha, S.12 Kaffa i Bourbon.
KAWA ZIARNISTA
Ze względu na specyfikę tej kawy wypalamy ja tylko jasno, do zaparzania metodami przelewowymi
UWAGA: W tym tygodniu działamy w bardzo ograniczonym zakresie, dlatego Twoje zamówienie zrealizujemy po 20 maja. Tymczasem, do 14 maja, możesz skorzystać z rabatu 15% na wszystkie kawy z kodem Indonezja.