Honduras Iris Fiallos - NOWOŚĆ

Honduras Iris Fiallos - NOWOŚĆ
obróbkanatural, carbonic maceration
wysokość upraw1300 m
region/plantacja Los Limos, Corquin, Copan
odmianaCatuai

Niezwykła, zaskakująca kawa. Ziarna są poddawane obróbce naturalnej o nazwie "carbonic maceration". Zebrane w danym dniu owoce z różnych działek są przebierane i umieszczane w szczelnym pojemniku. Tam, w procesie fermentacji wydziela się dwutlenek węgla, który wypycha z pojemnika tlen przez jednokierunkowy zawór. Po fermentacji owoce są ponownie przebierane i trafiają do zbiornika, gdzie są przez 90 godzin namaczane. A na końcu przenosi się je na platformy do suszenia, gdzie suszą się przez 3-4 tygodnie. 

Efektem tej obróbki jest niezwykła kawa o bardzo intensywnym smaku. Wyczujecie w nim marakuję, kiwi i wiśnie - wszystko w intensywnej mlecznej czekoladzie. Ze względu na specyfikę tych ziaren wypalamy je tylko  pod alternatywy 

Kawa pochodzi z plantacji należącej do 88-letniej Normy Iris Fiallos. Wcześniej prowadzili ją jej rodzice, którzy jako pierwsi zaczęli w tym regionie uprawiać arabikę. Kawowce rosną w sosnowym lesie, co jest niespotykane, bo iglaki - choć dają pożądane zacienienie - zakwaszają ziemię, a w takiej arabika nie chce rosnąć. Właściciele stosują więc różne sposoby odkwaszania gleby, dzięki którym uprawa jest tam możliwa.  

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
40,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Honduras Iris Fiallos - NOWOŚĆ

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij