Honduras Donaldo Fiallos

Honduras Donaldo Fiallos
obróbkanaturalna, macerowana
wysokość upraw1250 m
region/plantacja Los Limos, Copan
odmianaYellow Catuai

Coś dla fanów macerowanych ziaren z Hondurasu. Kawa o charakterystycznej owocowości - tu z nutami jagód, winogron i owoców tropikalnych - doprawiona likierem wiśniowym, kwaskowatą słodyczą cukru trzcinowego i deserowej czekolady. Ze względu na specyfikę tych ziaren wypalamy je tylko pod przelew.

Kawa pochodzi od Donaldo Gonzalesa Fiallosa, współzałożyciela znanej kooperatywy Aruco i właściciela farmy Sol Naciente w Los Limos, Copan. Jego 7-hektarowa działka jest położona na wysokości 1250 m i rosną na niej głównie krzewy Red i Yellow Catuai. Owoce przechodzą obróbkę w stacji Aruco, gdzie wszyscy członkowie kooperatywy dostarczają zbiory. Zcentralizowana obróbka w jednym miejscu ma zapewnić jednolite zasady przetwarzania owoców, większą kontrolę nad całym procesem i dzięki temu dać wyższą jakość. Dodatkowo stacja Aruco jest położona na 800 m powyżej poziomu morza, gdzie klimat jest suchszy i stabilniejszy niż na nisko położonych polach.

Po dostarczeniu owoców do stacji pracownicy mierzą ich zawartość cukru i m.in. na tej podstawie decydują o sposobie obróbki, jakim zostaną poddane. Owoce są myte i sortowane a potem zamykane w szczelnych beczkach i fermentowane przez różny czas - te ziarna były macerowane przez 72 godziny. Potem trafianją na stoły do suszenia i schną (starannie, systematycznie obracane przez pracowników - pracochłonne i męczące zadanie!) przez ok. 20-30 dni.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
44,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Honduras Donaldo Fiallos

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij