Etiopia Odako

Etiopia Odako
obróbkanaturalna
wysokość upraw2000 - 2200 m
region/plantacja Odako, Sidamo
odmianaHeirloom

Klasyczne etiopskie ziarna z obróbki naturalnej. Są pełne intensywnych owocowych nut: truskawek, cytrusów i owoców tropikalnych. Mają też dużo daktylowo-figowo-czekoladowej słodyczy. Kawa jest intensywna, gęsta, ma długi posmak.

Owoce tej arabiki były uprawiane przez ponad 600 rolników z okolic osady Odako nazwanej tak od drzewa, pod którym mieszkańcy spotykają się by omawiać lokalne sprawy i rozstrzygać sporne kwestie. Po zebraniu owoce trafiły do stacji obróbki Daye Bensa we wsi Shantawene. Tam po umyciu i przebraniu umieszczono je na platformach do suszenia. Suszenie trwało ok. 2 tygodnie i owoce przez cały ten czas były przewracane co 15 minut (!), chodziło o to, by proces przebiegał jak najbardziej równomiernie i jakość ziaren była jak najwyższa. Warto tu dodać, że Daye Bensa wynagradza dodatkowo pracowników odpowiedzialnych za wysoką jakość obróbki.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
55,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Odako

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij