Fantastyczna kawa z obróbki naturalnej. Kwiatowy aromat, duża gęstość, mnóstwo słodyczy i wyrazistej owocowości. W smaku przesmaczna mieszanka truskawek i poziomek z mleczną czekoladą podkęcona delikatną, brzoskwiniową nutą. Wypalamy ją zarówno pod alternatywny jak i espresso i polecamy do zaparzania w dowolny sposób.
Nazwa tego mikrolotu - Odako - wzięła się od nazwy drzewa, pod którym mieszkańcy wsi Shantawene i okolic spotykają się, żeby rozstrzygać o sprawach społeczności. To właśnie ci mieszkańcy, członkowie kooperatywy Daye Bensa, na swoich niewielkich poletkach uprawiali kawę, która wyląduje w Waszych filiżankach.
Owoce, które po zebraniu trafiły do stacji obróbki Daye Bensa, były najpierw przebrane a następnie przeniesione na platformy do suszenia, gdzie schły przez ok. 2 tygodnie. Pracownicy stacji do tego stopnia dbają o jakość obróbki, że dla każdej pojedynczej platformy wyznaczają 1 osobę, której zadaniem jest staranne obracanie suszących się owoców co 15 minut!.
Daye Bensa to firma bardzo dbająca o lokalną społeczność. Rolnicy otrzymują od niej dodatkowe wynagrodzenie w oparciu o ilości owoców, jakie dostarczają do stacji, a także za utrzymanie stałej, wysokiej jakości swoich zbiorów, na premie mogą też liczyć pracownicy biorący udział w suszeniu owoców. Daye Bensa zapewnia też pomoce szkolne okolicznym uczniom, którzy nie mają na nie wystarczających środków. Samo dobro!
KAWA ZIARNISTA
Autor opinii: Łukasz