Etiopia Keramo

Etiopia Keramo
obróbkana mokro
wysokość upraw2260-2360 m
region/plantacja Keramo, Sidama
odmianaHeirloom

Klasyczna kawa z Etiopii od jednego z naszych ulubionych producentów Daye Bensa. Kawa jest z obróbki na mokro - czyli owoce po zebraniu i przebraniu są od razu pozbawiane skórki i miąższu i "gołe" wędrują na specjalne platformy do suszenia. Klasyczna, a więc pełna cytrusów - tu mamy bergamotkę i pomarańcze - oraz herbaty. Całość dopełniają nuty słodkiego melona i arbuza i gęsta czekolada.

Owoce są uprawiane przez ponad 1500 rolników zamieszkujących okolice wsi Keramo w górach Bombe. W okresie zbiorów codziennie dostarczają oni arabikę do stacji obróbki Keramo. Tam owoce są fermentowane w wodzie przez 48 - 72 godziny, potem skórkę i miąższ usuwa się z nich mechanicznie i ziarna są przenoszone na platformy do suszenia.

Suszenie trwa od 9 do 12 dni, w jego trakcie ziarna są regularnie przewracane i okrywane, tak by słońce nadmiernie nie pozbawiło ich wilgoci.

KAWA ZIARNISTA

- wybierz-
  • 0,25 kg
  • 0,5 kg
  • 1 kg
- wybierz-
50,00
Zapytaj o produkt

Zapraszamy do dodania opinii o Etiopia Keramo

(5/5)

Wszystkie produkty:

Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies w celu ulepszenia naszych usług. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies. Więcej informacji w dziale „Polityka prywatności" Polityka prywatności

Zamknij