Klasyczna kawa z Etiopii od jednego z naszych ulubionych producentów Daye Bensa. Kawa jest z obróbki na mokro - czyli owoce po zebraniu i przebraniu są od razu pozbawiane skórki i miąższu i "gołe" wędrują na specjalne platformy do suszenia. Klasyczna, a więc pełna cytrusów - tu mamy bergamotkę i pomarańcze - oraz herbaty. Całość dopełniają nuty słodkiego melona i arbuza i gęsta czekolada.
Owoce są uprawiane przez ponad 1500 rolników zamieszkujących okolice wsi Keramo w górach Bombe. W okresie zbiorów codziennie dostarczają oni arabikę do stacji obróbki Keramo. Tam owoce są fermentowane w wodzie przez 48 - 72 godziny, potem skórkę i miąższ usuwa się z nich mechanicznie i ziarna są przenoszone na platformy do suszenia.
Suszenie trwa od 9 do 12 dni, w jego trakcie ziarna są regularnie przewracane i okrywane, tak by słońce nadmiernie nie pozbawiło ich wilgoci.
KAWA ZIARNISTA